7 februari 2013

DIGITALNYTT Notiser

Vid Innovation Forum i Los Angeles i onsdags sade Daniel Ek att Spotify kommer att betala ut 500 miljoner dollar till rättighetshavare under år 2013. Det är lika mycket som Spotify har betalat ut totalt sedan starten år 2008. Vad är det då som gör att Ek kan lova detta? Bland annat sade han: ”Were going through a tectonic shift to mobile. The good news is that there isn’t as much rampant piracy on mobile platforms as there is on the desktops, allowing the content business to hit the reset button on digital distribution models. It’s kind of like we get to start all over again.” 

En rapport från brittiska BPI menar att var femte musikanvändare i Storbritannien nu har gått över helt och hållet till digital musikanvändning. En tredjedel av britterna använde någon gång en digital musiktjänst under år 2012, och strax över 25 procent betalade vid något tillfälle för endera a la carte downloads eller streaming. 183 miljoner single-downloads gjordes under året, 30,5 miljoner album-downloads, och 3,7 miljarder låtar strömmades. Som kuriosa kan nämnas att Edinburgh är den stad där allra flest använder Spotify, procentuellt sett.

Digital Music News gör en liten analys av streamingmarknaden i Sverige, i förhållande till andra marknader i världen. Artikeln One Little Problem With the Whole ’Streaming Saved Sweden’ Thing… finns på http://www.digitalmusicnews.com/permalink/2013/20130206streaming

Deezer har ingått ett samarbete med Toshiba, Samsung och LG som innebär att Deezer-appen kommer att finnas tillgänglig i alla TV-apparater från dessa tillverkare som sålts sedan år 2011.

Mixify har släppt lineupen för sin DJ-festival RISE Digital Music Festival, som går av stapeln 12-14 februari. Festivalen hålls helt och hållet online och några av de DJ’s som kommer uppträda är Adrian Lux, Knife Party, R3HAB, Tritonal, Rob Garza från Thievery Corporation, Nihal, Arty, Deniz Koyu, Carnage och Danny Avila. Förutom spelningarna kommer fansen kunna chatta med artisterna. Allt kommer hända på mixify.com.

Precis som konkurrenten Songkick har BandsInTown släppt en Spotify-app. Appen skapar spellistor baserat på vilka band som spelar live i närheten av där man bor. När en användare drar en låt från Spotify in i BandsInTown-appen kommer en lista upp som visar kommande turnédatum för artisten, och användar kan köpa biljetter direkt genom länkar från appen. I dagsläget finns det närmare 80 appar i Spotify.

Nokia kommer under det första kvartalet lansera en fullfjädrad streamingtjänst. Man kallar tjänsten Nokia Music+, och liksom andra streamingtjänster kommer den att kunna nås via dator, mobiler eller läsplattor. Detta innebär att det idag finns 11 streamingtjänster på den svenska marknaden.

Sony Music Unlimited meddelade nyligen att man kommer höja kvaliteten på sina strömmar till 320 kbps i AAC. Den högre kvaliteten kommer att gälla för samtliga plattformar, d.v.s. även till mobil och till spelkonsolen.

MusiXMatch, som bl.a. har en lyrics-app i Spotify, meddelar att man har fått motsvarande ca 25 miljoner kronor i riskkapital. MusicXMatch ser just nu en stor tillväxt, mer än 1 miljon nya användare varje månad, och 30 procent av trafiken kommer från Asien. USA är dock fortfarande den största marknaden, med 40 procent av trafiken. Närmare 400 miljoner lyrics-views genererades under december 2012.

Daniel Johansson