31 januari 2013

FÖRLAG Kobalt och STIM lanserar lösning för licensiering av digital musik

På den stora musikmässan MIDEM i Cannes offentligjorde musikförlaget Kobalt Music Group och den svenska upphovsrättsliga intresseorganisationen STIM att man i samarbete lanserar Kobalt STIM Aggregated Rights AB, ett partnerskap som möjliggör för multiterritoriella digitala musiktjänster att med en integrerad helhetslösning förvärva musiklicenser för hela den europeiska marknaden.

– Både Kobalt och STIM representerar några av de mest framgångsrika låtskrivarna och låtarna i världen och delar en vision för rättighetshantering på den digitala musikmarknaden, säger Tomas Ericsson, vice vd samt chef för strategi-och affärsutveckling på STIM. Vårt samarbete gör det möjligt för gränsöverskridande digitala musiktjänster att på ett enkelt sätt få tillgång till rättigheter som täcker hela Europa.

Samarbetet utgör ett stort steg på vägen mot en gemensam europeisk marknad för musikrättigheter. Den nya licensieringstjänsten kommer att startas 1 mars av ett nybildat dotterbolag till STIM. Det tekniska samarbetet kommer att ge Kobalts rättighetshavare full insyn i användardata, prislistor och kostnaderna för varje enskild kund. Enligt STIM och Kobalt ger den nya lösningen förutsättningar för snabbare utbetalningar till rättighetshavarna. Målsättningen är utbetalningarna skall kunna genomföras redan inom en månad från det att musiken har spelats.

Helhetslösningen kommer att stärka den europeiska licensieringsprocessen och hanteringen av onlinerättigheter för Kobalt. Kobalt Music Group förvaltar idag mer än 250 000 orginalverk på uppdrag av över 1 200 klienter. I det snabbt expanderande musikförlagets repertoar ingår idag uppskattningsvis var femte topp 40-hit i Europa samt ungefär 35 procent av alla de angloamerikanska topp 40-hitsen.

Bland Kobalts rättighetshavare återfinns artister och låtskrivare som Paul McCartney och MPL, Dave Grohl, No Doubt, Max Martin, Kid Rock, Dr. Luke, Ryan Tedder, Benny Blanco, Shellback, Savan Kotecha, The Hives, Björk, Garbage, Richard Ashcroft, Kelly Clarkson, Gotye, Skrillex, Herbie Hancock, Moby, Kid Cudi, Dave Stewart och Joss Stone.

– Vi är mycket glada över att än en gång kunna presentera innovativa förbättring av den globala musikrättighetsmarknaden, säger Willard Ahdritz, grundare och CEO för Kobalt. Partnerskapet med STIM kommer att innebära en positiv förändring när det gäller insyn, snabbhet och effektivitet i hanteringen av rättighetshavarnas royalties i samband med digital musikanvändning över hela Europa.

Kobalts egenutvecklade plattform för administration av musikrättigheter och infrastrukturen för direktinsamling har enligt förlaget ökat snabbheten på utbetalningar upp till två år, och medfört upp till 25 procent högre intäkter än med de traditionella modellerna.

– Vi hoppas också att denna förenkling av licensieringsprocessen kommer att bidra till att det uppstår nya och spännande musiktjänster för musiklyssnare, fortsätter säger Willard Ahdritz. STIM uppvisar hög teknisk kompetens och flexibilitet. Det gör dem till den självklara samarbetspartnern i denna satsning.

Med den nya licensieringstjänsten via Kobalt STIM Aggregated Rights AB, utökar STIM sin katalog för multiterritoriell onlinelicensiering i Europa till att omfatta även Kobalts repertoar.

– Vi ser fram mot samarbetet med Kobalt, ett verkligt nytänkande musikbolag som kombinerar ledande teknik med en repertoar som dominerar den globala musikmarknaden, tillägger STIM:s Tomas Ericsson. Vår nya licensieringstjänst är en affärsmodell som kommer att ta administrationen av online-rättigheter till en ny nivå.

Claes Olson

Bilden, fr.v: James Fitzherbert-Brockholes (CFO, Kobalt Music Group), Willard Ahdritz (grundare och CEO, Kobalt Music Group) och Tomas Ericsson (vice vd samt chef för strategi-och affärsutveckling, STIM).

Länkar:

www.kobaltmusic.com

www.stim.se