29 januari 2013

ARTIST Peter Jöback på Broadway

Efter att ha triumferat i titelrollen som The Phantom of the Opera på Her Majesty’s Theatre i London’s West End förra året får Peter Jöback nu ta på sig masken igen – denna gång på än mer klassisk mark, Broadway i New York.

I år firar Broadway-versionen av musikalen 25 år och i den jubileumsföreställning som arrangerades i lördags var Peter Jöback en av fyra Phantoms som överraskade den specialinbjudna publiken i en grandios final. Där presenterades det också att näste Phantom där blir svensk; Peter Jöback får detta unika uppdrag på The Majestic Theatre på Broadway, New York.  Han blir dessutom den förste europé som innehaft rollen på Broadway sedan Michael Crawford gjorde den förste Phantom för 25 år sedan.

Det är en stor ära för mig att få spela Phantom på Broadway. Kan inte tänka mig en bättre roll att göra min Broadway-debut med! Att dessutom få göra den under 25-årsjubiléet känns riktigt stort”, säger Jöback.

2012 var ett magnifikt år för Peter Jöback som startade med TV-serien Med hjärtat som insats på SVT, The Phantom of the OperaHer Majesty’s Theatre i London’s West End till jublande press och stående publikovationer. Sedan följde publiksuccén och den enormt hyllade arenaturnén I Love Musicals under hösten. Till julen toppade Peter med jubileumsutgåvan av hans klassiska julskiva Jag kommer hem igen till jul som hade åtta (!) miljoner streams på Spotify i december! Albumtiteln blev också titeln på Peters första bok som kom i november där han tillsammans med Lena Katarina Swanberg berättade om julskivan som katalysator i hans egen livsresa.

Nu skriver vi 2013 och ett nytt fantastiskt år ligger framför Peter som just är på väg hem från jubiléet i New York. I början av april återvänder han för repetitioner och den 29 april gör han sin Broadway-debut och spelar fram till slutet av augusti.

Lars Nylin