16 januari 2013

JURIDIK Tillanderrättegången inledd

I måndags inleddes i Stockholms tingsrätt rättegången mot artisterna Lotta Engberg, Martin Stenmarck och Magnus Carlsson. De är anklagade för skattebrott efter samarbeten med artistbokaren Bruno Tillander. Tillander själv riskerar minst sex månaders fängelse.

Artisterna misstänks för skattebrott efter att ha gjort framträdanden på framförallt köpcentra arrangerade av Bruno Tillander åren 2006 och 2007. Tillander riskerar minst sex månaders fängelse för grovt skattebrott respektive bokföringsbrott. I samband med rättegången har det även framkommit att Tillander skulle ha bidragit till höga listplaceringar för några av de aktuella artisterna.

Under de första rättegångsdagarna hävdade ombud för såväl Stenmarck som Carlsson att det rört sig om mindre summor som ersättning för omkostnader i samband med något de anser var pr-insatser snarare än regelrätta konserter.

Bruno Tillander själv påstår att han gett artisterna flera hundra tusen kronor i svarta pengar vardera under de aktuella åren.

Misstankarna uppstod sedan Skatteverket år 2009 i en revision upptäckt att Tillander hade stora brister i sin bokföring. Artisterna upptaxerades senare, Engberg med 1,3 miljoner kronor, Stenmarck med 800 000 och Carlsson med drygt 750 000. De har samtliga överklagat men fått avslag i domstol.

 Lars Nylin