3 januari 2013

MUSIKBOLAG BMG köper Mute och Virgin Music Publishing

BMG, i Sverige BMG Chrysalis, har köpt Mute Records masterkatalog liksom förlagskatalogerna Virgin Music Publishing, Famous UK Music Publishing och delar av rättigheter fram till nu tillhörande Sony/ATV respektive EMI Music Publishing. Allt följder av EU-krav efter Universals köp av EMI:s skivbolagsdel respektive Sony/ATV:s av EMI Music Publishing.

Mute – grundat 1978 och med artister som Depeche Mode (bilden), Nick Cave och Moby – köptes av EMI för 300 miljoner kronor 2002 från bolagets grundare Daniel Miller. Många hade trott att Miller skulle köpa ut Mute i den pågående försäljningen, nu blev det istället offensiva BMG som drog det längsta strået.

BMG Rights, sedan tre år en tysk-amerikansk nystart av musikbolaget BMG, har hittills främst köpt låtkataloger. Även om Mute möjligen är det mest uppseendeväckande köpet i denna omgång innehåller även de nyinköpta förlagskatalogerna många tidlösa kassapjäser. Som hits från t ex Take That, Plan B, Kurt Cobain, Tears for Fears, The Human League, Iggy Pop, Duffy, Mark Ronson och The Kooks. Bara Virginkatalogen innehåller 21 000 titlar, flera av dem svenska.

BMG:s VD Hartwig Masuch säger i ett pressmeddelande: “These catalogues contain some of the most influential and successful songs in popular music. We are delighted to have won the opportunity to represent the writers of those songs and to demonstrate to them BMG’s commitment to twenty-first century service. They have my pledge that we will do our very best to deliver for them.”

Under 2012 har BMG släppt album med artister som Bryan Ferry, Dexy’s Midningt Runners och Nena. Man hade planer på att öka den utgivningen redan innan köpet av Mute. Masuch sa innan jul i en intervju:

“Earlier this year we said we would double our income from master recordings this year. I am glad to say we have more than exceeded this target. Creating a balanced portfolio of publishing and master rights remains central to our vision of creating a new digital-age music company.”

Lars Nylin