13 december 2012

TV Tre nya ABBA-filmer i jul

I jul kommer SVT att sända tre helt nyproducerade filmer om ABBA – de första svenskproducerade ABBA-filmerna i svensk TV på över 30 år. Filmerna är regisserade av ABBA-experten Carl Magnus Palm i samarbete med Roger Backlund på produktionsbolaget Happy Monday Media.

De tre filmerna heter ABBA – Dancing Queen, ABBA – Vägen till Waterloo och ABBA – Absolut Image. Filmerna innehåller sällan visat arkivmaterial, men även nygjorda intervjuer.

ABBA – Dancing Queen är en film om ABBA:s största världshit Dancing Queen. ABBA-febern skildras genom turnén i Australien, som blev deras allra största och berättar bakgrundshistorien om låten och bandets arbetsmetoder. ABBA:s studiomusiker och ljudteknikern Michael B. Tretow berättar om låtens tillkomst. Om den stora Australien-turnén vittnar bl.a gitarristen Lasse Wellander, kostymansvariga Ingmarie Halling, turnépromotorn Paul Dainty, promotionansvariga Annie Wright och regissörenLasse Hallström.

ABBA – Vägen till Waterloo är en unik skildring av de fyra Abbamedlemmarnas liv och framväxten av den legendariska popgruppen. Historien berättas av några av dem som på nära håll bevittnade resan mot internationell framgång. För första gången går ett tv-program på djupet med de dramatiska åren före ABBA och berättar om den krokiga vägen som slutligen ledde till triumfen i Brighton.

ABBA – Absolut Image fokuserar på det svenska bandets image, med de glittriga och glamorösa scenkläder, de nyskapande designidéerna och skivomslag och videor som lämnade ett starkt visuellt avtryck. I filmen träffar vi bl.a Lasse Hallström, designern Owe Sandström och formgivaren Rune Söderqvist.

ABBA-experten Carl Magnus Palm har tidigare bl.a skrivit boken Abba – The Story. Medproducenterna Roger Backlund och Viktor Petrovski på Happy Monday Media har tidigare gjort flera uppmärksammade dokumentärer.

Claes Olson

Foto: Bengt H Malmqvist / Rockshot