27 november 2012

ARTIST YouTube-rekord för Gangnam Style

Gangnam Style med Sydkoreanen Psy är nu inte bara årets fenomen på YouTube och de sociala nätverken. Den senaste veckan har låten slagit alla tiders rekord på YouTube genom att nå 839 miljoner klick. Lägger man till hans tidigare videor har artisten som egentligen heter Park Jae-Sang passerat miljardstrecket.

Guiness World Record  har tidigare meddelat att videon har hamnat i deras böcker som den mest gillade videon på YouTube. Med över 5, 5 miljoner slår den tidigare rekordinnehavaren LMFAO:s Party Rock Anthem med marginal. 3,2 miljoner kommentarer är också det en imponerande siffra.

Gangnam Style [Schoolboy/Republic/Univearsal] och framför allt den medföljande videon där PSY visar upp en dans kallad ”hästdansen” går dessutom som en löpeld på Facebook, Twitter och andra nätverk. Tom Cruise och Madonna är bara två som uppmärksammat den. Förra veckan gästade 34-årige Psy dessutom Madonna på Madison Square Garden i New York.

I USA har Psy, som i Sydkorea slog genom 2001, bl.a. medverkat i TV-programmen Saturday Night Live och The Ellen DeGeneres Show varefter låten tagit ytterligare fart.

YouTubes topplista genom tiderna:

1. PSY – Gangnam style 839 miljoner

2. Justin Bieber – Baby 804 miljoner

3. Jennifer Lopez – On the floor 624 miljoner

4. Eminem – Love the way you lie 517 miljoner

5. LMFAO – Party rock anthem 503 miljoner

6. Shakira – Waka waka 501 miljoner

7. Charlie bit my finger again 497 miljoner

8. Lady Gaga – Bad romance 497 miljoner

9. Michel Teló – Ai se eu te pego 461 miljoner

10. Eminem – Not afraid 375 miljoner

Lars Nylin