9 november 2012

FÖRLAG Vinnarna av Musikförläggarnas Pris 2012

Musikförläggarnas Pris – årets stora hyllningsgala till Sveriges låtskrivare – arrangerades under fredagen på Berns i Stockholm. Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit vann dubbelt upp, Tim ”Avicii” Berglings internationella framgångar belönades och Årets hederspris mottogs av Eva Dahlgren.

Musikförläggarnas Pris delas årligen ut till svenska kompositörer och textförfattare. Som traditionen bjuder hölls galan i Berns vackra salonger under en festlunch för runt 400 firande gäster med Niklas Strömstedt som konferencier. Prisceremonin inleddes med ett bejublat framträdande av pianisten Roland Pöntinen. Noonie Bao visade också att hon var en värdig mottagare av Musikförläggarnas nyinstiftade stipendium genom en själfull version av den egenkomponerade  About to tell. Bland prisutdelarna märktes bland andra Björn Ulvaeus, Petra Marklund, Ola Salo, Karolina Ramqvist och Kristian Luuk.

Musikförläggarnas styrelse väljer mottagaren av Årets hederspris som denna gång tilldelades Eva Dahlgren, med motiveringen:

”En evigt ung, blond och stolt krigare i musikens tjänst som med avväpnande humor och självironi rör sig änglalikt i rummen med livets essenser. Ett äkta musikhjärta som outtröttligt slår för skrivandet och skapandet, breddfyllt med lust och lailai. För alla sånger som tänder stjärnor i lyssnarens själ och för att ingen är som hon: Musikförläggarnas hederspris år 2012 tilldelas Eva Dahlgren”.

First Aid Kit-systrarna Johanna och Klara Söderberg tog hem två prestigefulla utmärkelser; Årets kompositör och Årets genombrott. Priset för Årets textförfattare tilldelades Laleh och Årets internationella framgång stod Tim ”Avicii” Bergling för. Euphoria, skriven av Peter Boström och Tomas G:son, korades till Årets låt.
Årets konstmusikpriser, som delas ut i samarbete med Sveriges Radio P2, tilldelades i år Anders Eliasson i kategorin Stor ensemble/opera för verket Einsame Fahrt respektive Andrea Tarrodi i Kammarmusik/liten ensemble för verket Empireo. Båda pristagarna erhåller, förutom glasstatyetten, en summa om 25.000 kronor vardera.

Årets mest spelade låt baseras på statistik från STIM med undantaget att Musikförläggarna väljer att endast ta med musik skriven till minst 50% av svenska upphovsmän. Priset gick i år till Välkommen in, av Veronica Maggio, Patrik Berggren, Christian Walz och Paloma Faith.

Vinnarna av Musikförläggarnas pris 2012:

ÅRETS KOMPOSITÖR

Johanna Söderberg/Klara Söderberg (First Aid Kit) [Warner/Chappell Music Scandinavia]

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

Laleh Pourkarim [Lost Army]

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG

Tim ”Avicii” Bergling [EMI Music Publishing Scandinavia]

ÅRETS LÅT

Euphoria – Peter Boström/Thomas G:son [Peermusic, G2 Songs/Warner/Chappell Music Scandinavia]

ÅRETS GENOMBROTT

Johanna Söderberg och Klara Söderberg (First Aid Kit) [Warner/Chappell Music Scandinavia]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – stor ensemble/opera

Anders Eliasson Einsame Fahrt, konsert för violin och orkester [Gehrmans Musikförlag]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – kammarmusik/mindre ensemble

Andrea Tarrodi Empíreo, för stråkkvintett, harpa och slagverk [Edition Tarrodi]

ÅRETS MEST SPELADE LÅT (skriven till minst 50% av svenska upphovsmän)

Välkommen in – Christian Walz/Veronica Maggio/Paloma Faith/Patrik Berggren [Manus, Universal Music Publishing, Lateral Mgmt/Kobalt Music]

ÅRETS HEDERSPRIS

Eva Dahlgren

MUSIKFÖRLÄGGARNAS STIPENDIUM 2012

Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius [EMI Music Publishing Scandinavia]

Lars Nylin

————————

Läs allt om Musikförläggarnas Pris, se vimmelbilder och ladda ner pressbilder här:
http://www.musikforlaggarnaspris.se/press
Foto: Ivan da Silva