26 oktober 2012

SVERIGETOPPLISTAN v 43 Pangstart för Petra och Pernilla

Ulf Lundell fick två veckor som etta på Sverigetopplistan. Denna vecka får han vika sig bl a för två gånger svenska sångerskor. Petra Marklund – tidigare under artistnamnet September – går rakt i topp med Inferno [Razzia/Sony Music]. Pernilla Andersson lägger sig som nummer två med Det är en spricka i allt, det är så ljuset kommer in [Metronome/Warner Music].

För Marklund är det den andra albumettan i karriären. I fotspåren på hennes succé i TV-serien Så mycket bättre blev September etta med Love CPR tidigt 2011. För Anderssons del är det den bästa placeringen hittills. 13 år efter albumdebuten med My Journey blir hon nu nummer två. Bäst innan detta var en femte plats för albumet Ö år 2010.

På en även i övrigt svenskdominerad topp 10 lägger sig Swedish House Mafia som nummer tre med Until Now [Virgin/EMI Music]. Donald Fagen är bästa internationella nykomling med Sunken Condos [Warner Brothers/Warner Music] på plats tio.

På plats 15 lägger sig Oscar Danielsson med samlingen Fina år 1996-2012 [Lovande Projekt/Warner Music]. Danielsson vann i vintras en Grammis för bästa barnplatta, här samlas det bästa från hans kritikerhyllade ”vuxenplattor.”

På den numera streamingdominerade singellistan är det sällan dramatiska förändringar. Det tar ofta ett slag att klättra till topplaceringar. Många hade trott att Rihanna skulle kröna sin klättring från 47 till 7 med Diamonds [The Island Dej Jam Music Group/Universal] med att nu nå toppen. Men amerikanskan fick nöja sig med plats fyra. I topp finns även denna vecka Swedish House Mafia.

Samlingslistan har två nya titlar i topp. Som etta lägger sig Svensktoppen 50 år med 100 ettor 1962-2012 [Columbia/Sony Music], totalt var den veckans fjärde mest sålda. På plats två placerar sig samlingen 80:s [EMI/EMI Music].

Anmärkningsvärt i övrigt: DVD-listan innehåller efter en Beatles-tät vecka tre Beatles-kopplade titlar. Nyligen SVT-visade George Harrison-dokumentären Living In The Material World [Nordisk Film/Nordisk Film] klättar till första plats.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/