26 oktober 2012

MÄSSA Womex 2012 avslutat

I söndags avslutades Womex 2012, världens största musikmässa för worldmusic, folkmusik och jazz i grekiska Thessaloniki. Från Sverige deltog 83 musiker och branschpersoner vilket faktiskt är fler är mer än vid Midem 2012.

De nordiska länderna samarbetade återigen med ett stort monterområde och en mer än välbesökt Nordic Brunch. Deltagande svenska artister och musiker var bl.a Groupa, Alla Fagra, Jidder, Kongero, New Tide Orquesta, Kaja, Lyy, Tania Naranjo, Tarabband, Tetra och Tranotra.

Sweden@Womex är ett joint venture mellan Export Music Sweden, Musik i Syd, Kultur i Väst samt FEAR (Exclusive Artist Representation). Samarbete startades av Export Music Sweden efter att Rikskonserter lades ned och inte längre kunde sköta den svenska närvaror vid Womex.

-Naturligtvis bjöds vi på en dag av total strejk. Det var ankomstdagen för de flesta, så många fick åka mjölkbussen runt halva Grekland från flygplatsen eftersom inga taxi jobbade. Men stämningen var på topp sista dagen och alla ser fram emot Womex 2013 i Cardiff i Wales, säger Anders Hjelmtorp på Export Music Sweden – ansvarig för logistiken bakom den svenska delegationen till nordöstra Grekland.

Lars Nylin