26 oktober 2012

4 SNABBA med Peter Sandberg på Bengans

Trots att det talas om CD-skivans och skivbutikens förestående bortgång presenterar Bengans-butikerna just nu skivsignering efter skivsignering. MI kollade med Peter Sandberg på Bengans hur det känns inför julen

När man ser alla era signeringar är det svårt att tro på uppgiften att CD-skivan är död?

-Det är den ju inte heller. Den tilltalar fortfarande många musikälskare. I våra butiker så gillar folk att det finns ”drivor” med skivor att shoppa, det blir som en upptäcktsfärd att gå mellan CD-högarna.

Vad väntar närmast och hur har det gått tidigare i höst?

-Denna vecka släpps det ett gäng bra plattor. För att nämna ett fåtal : Graveyard – där förhandsboknings-intresset varit såpass stort att vi sålde slut på vår Bengans Edition av vinylen för tre veckor sedan. Taylor Swift, Loreen – som besöker oss i morgon för en signering – det lär bli svettigt. Tidigare har det kommit stora plattor som LeMarc och Lundell, men också riktigt bra ”Bengans-plattor” som Mumford & Sons, Rival Sons, Goat, Dylan, Mark Knopfler, Jeff Lynne, Ja, releaserna har ju inte saknats…

Vad tycker du personligen känns som ”Bengans-vältarna” i julhandeln?

– Alltså när man går in i julhandel så skall plötsligt ”alla” ha fysiskt, det är liksom lite roligare att faktiskt ge bort en gåva som finns på riktigt. Därför är alla former av boxar, lyxigare utgåvor m.m. intressanta i julhandeln.

 

Sedan är ju skillnaden nu för tiden att det inte är några få som står för de stora antalen, däremot ett gäng spretande titlar som säljer. Förutom de jag redan nämnt så kommer väl en platta som Så mycket bättre förmodligen att tuffa på rätt bra.

Vad är ditt eget förhållande till streaming och downloading?

-En fantastisk teknik som jag brukar varje dag, i bilen , i telefonen osv. Men jag skriver inte ut mina spellistor och ställer dem i bokhyllan hemma. Där får allt mina vinyler och CD fortfarande stå kvar, lite som ett bibliotek. Ibland får jag inspiration av att bara bläddra i min samling – analog ”scroll” är aldrig fel.

Lars Nylin