18 oktober 2012

RADIO & TV Ström i P2 tillbaka

Onsdag 24 oktober är det nypremiär för Sveriges Radios uppmärksammade programserie Ström i P2. Under tio veckor kommer redaktionen med Mats Almegård, Hanna Kihlander, Håkan Lidbo och Andreas Tilliander att fokusera på den elektroniska musiken.

Bland årets programinslag finns bl.a korandet av ”världens bästa elektroniska låt”.
– Vi hör tio spännande röster om tio minst lika spännande låtar. Bland de som svarar märks Mauro Scocco och Anna von Hausswolff. Det blir grymt, säger Hanna Kihlander.

Dessutom ska tio artister skapa ”Svensk landskapselektronika”elektronisk musik som speglar det landskap de kommer ifrån.

– Vi ville undersöka om det går att göra modern folkmusik. Traditionell folkmusik har ju olika dialekter. Vi ville se om det gick att skapa sådana när instrumenten är synthar och trummaskiner, säger Mats Almegård.

– Gamla tiders musik utvecklades under hundratals år, med små förändringar från en generation till nästa. Den speglade folket från trakten och var en del av den lokala identiteten. Det blir kul att höra hur det kommer låta om musik som görs på samma sätt idag, säger Håkan Lidbo.

– Det blir i vanlig ordning ganska blandat, men fokus ligger alltid på den elektroniska musiken. Själv är jag bland annat väldigt glad över att vi äntligen fått en ingående intervju med dub-legenden Lee Perry, säger Andreas Tilliander.
Ström i P2 sänds onsdagar 21:30-22:30 med repris torsdagar 12:30-13:30.

Claes Olson

 Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Länk:

www.sverigesradio.se/p2/strom