18 oktober 2012

EVENT NordAmerica – ett nytt gemensamt nordiskt showcase i New York

Under rubriken NordAmerica: Northern Nights In NYC blir det 7 november premiär för ett nytt initiativ med ambitionen att skapa ett gemensamt nordiskt showcase för musik och kultur från Sverige, Danmark och Norge i New York. För det svenska inslaget svarar Carolina Eriksson på Saturday Enterprises och på scenen står bl.a Elin Ruth (bilden).

– Under de tio senaste åren har jag hjälpt åtskilliga nordiska akter med att sätta upp showcase i USA, berättar Carolina Eriksson. Jag har på så sätt blivit medveten om vilka svårigheter det kan innebära för artister, med eller utan management i ryggen, att både sköta det praktiska kring spelningarna, samt se till att rätt personer finns på plats i publiken. Allt detta i en ny stad, i ett nytt land, efter en lång resa och många nya intryck.

– Som skandinavisk artistmanager välkomnar jag varmt detta initiativ till ett gemensamt nordiskt showcase i New York, arrangerat av entreprenörer som brinner för nordisk musik och kultur. Jag hoppas verkligen att pilotkvällen den 7 november blir en succé som leder till att vi kan fortsätta köra detta som ett återkommande arrangemang och att NordAmerica blir en naturlig träffpunkt för flera kreativa industrier.

NordAmerica har ambitionen att på ett gränsöverskridande sätt marknadsföra musik och kultur – genom att till tonerna av nordisk musik visa upp allt från mat, konst och mode till andra produkter. ”NordAmerica is primed for the music fan, culturally-curious audience, and industry professional alike”, heter det i programförklaringen.

Tanken är att fr.o.m. nästa år göra NordAmerica till ett månatligen återkommande event. Genom att skräddarsy varje showcase hoppas man kunna nå såväl de viktigaste branschaktörerna inom olika affärsgrenarna som en bredare public.

Det första showcaset kommer att äga rum på Tammany Hall på Lower East Side på Manhattan i New York 7 november. På programmet står bl.a en dansföreställning med Maria Bruun från Danmark, videovisning med Mikkel Hess från danska Hess is More och finsk matlagningskonst signerad New York-baserade Northern Rye. DJ:s som danska Rasmus Vestervig (aka Willie Mays) och Ø (slashedo) från Brooklyn kommer att spela nordisk musik mellan liveframträdanden av svenska Elin Ruth, danska Amalie Bruun och Brothers Moving samt en föreställning av Scandinavian American Theater Company.

Claes Olson

Länk:

www.nord-america.com