11 oktober 2012

DIGITALNYTT v.41 130 miljoner USD till Deezer

 I fredags släppte den amerikanska analysfirman PrivCo en analys av Spotify, men den största nyheten under den senaste veckan var att Deezer fått ett kapitaltillskott på 130 miljoner dollar, och att Access Industries (WMG´s ägare) köper ut operatören Orange för 36 miljoner dollar.
Deezer har fått ett kapitaltillskott på 130 miljoner dollar ochAccess Industries (Warner Music Groups ägare) köper ut operatören Orange för 36 miljoner dollar. Totalt har renodlade streamingtjänster fått mer än 3 miljarder kronor i riskkapital under de senaste 18 månaderna, däribland injektionen i Spotify på 650 miljoner kronor under år 2011. Nu funderar självklart alla vad den nya relationen mellan Deezer och Warner Music kommer att innebära.
I fredags släppte också den amerikanska analysfirman PrivCo en analys av Spotify, och det var inga lysande kommentarer. PrivCo säger bl.a.: ”Spotify’s financials show that the bigger the company gets, the bigger its losses. While Spotify’s revenue growth is impressive, its overall financial results are alarming. While Spotify’s revenues grew 151 percent in 2011 to $244 million, Spotify was unable to generate any material improvements to its cost of sales margin. In fact, virtually every new dollar of revenue went directly to music companies as royalty payments, evidencing the fact that the more members Spotify adds, the more money the company loses. In almost a one-for-one scenario, every dollar Spotify is generating immediately exits the company due to licensing fees.” Kanske en överdrivet negativ analys, men PrivCo menar att Spotify omgående måste göra någon form av ändring i sin affärsmodell om man ska överleva långsiktigt, endera genom att förändra royalty-utbetalningarna, eller förändra prenumerationsmodellen.
Också i streamingland, Spotify och Samsung har inlett ett samarbete som innebär att streamingtjänsten kommer att finnas med i Samsungs Smart Hub, d.v.s. att de som köper en ny tv från Samsung kommer att kunna använda sitt Spotify-konto direkt i tv-n genom att ladda ned en app från Smart Hub. Redan från start finns de nordiska länderna med, liksom de övriga europeiska länderna där Spotify finns tillgängligt.
Samtidigt har det börjat florera rykten om att Microsoft skulle vara intresserade av att köpa Rdio. År 2011 köpte ju Microsoft upp Skype, så det finns redan en upparbetad relation till grundarna Niklas Zennström och Janus Friis. Om Microsoft verkligen skulle infylka Rdio i sitt ”stall” av produkter skulle man kunna förvänta sig att Rdio i så fall skulle följa med automatiskt med framtida versioner av Windows, något som skulle kunna få stor effekt på marknaden för streaming. I takt med att övriga IT-jättar, Apple, Amazon, Google, på olika sätt också har blivit innehållsleverantörer, är det rimligt att anta att Microsoft också vill vara med på tåget i större utsträckning, musiktjänsten Zune lyckades ju aldrig så som man hade hoppats.
Efter implementeringen av three strikes i Frankrike och Nya Zeeland, börjar nu resultaten bli synliga. Och det verkar som att resultaten är tydliga, metoden fungerar för att avskräcka. I Frankrike har över en miljon fått en första varning, vid andra varningen hade antalet minskat till 100 000, men endast 340 av dessa gick vidare och fick en tredje varning. Den första domen föll också i Frankrike för en tid sedan. Nya siffror från Nya Zeeland visar att RIANZ (Recording Industry Association of New Zealand) skickat ut 2 766 varningar, vilket resulterat i 8 personer som gått hela vägen till kommande rättegångar. Även om aktiviteten i Nya Zeeland varit mycket mindre än i Frankrike, visar även de siffrorna tydligt att varningssystemet fungerar avskräckande.
Ellie Goulding kommer som första artist genomföra en ”äkta” onlinesignering av sitt nya album Halcyon för fans. I direktsändning står fansen i kö virtuellt och får sitt unika exemplar signerat av Goulding.
Timbuktu & Damn! firar 10-årsjubileum den 17 november, med en konsert på Hovet i Stockholm. Konserten kommer att vidaresändas via satellit till ett sextotal biografer runt om i landet, där publiken i realtid kommer att kunna följa vad som händer på Hovet. Bakom sändningen står United Stage och LiveCinema.se.
YouTube meddelade nyligen att man kommer att införa förändringar i sitt identifieringssystem ”Content ID”. I princip handlar det om förbättringar av den befintliga tekniken, systemet kommer lättare att kunna matcha uppladdade videos med informationen i databasen och snabbare hitta fel som uppstår. Samtidigt inför YouTube möjligheten att ”överklaga” ett beslut om att blockera en video. Även tidigare har man kunnat lämna in klagomål om man anser att en blockering gjorts på grund av fel i Content ID, men nu införs ytterligare ett steg i processen, möjligheten att överklaga det som man anser vara ett felaktigt beslut efter det första klagomålet, ungefär som att överklaga ett domslut i en rättegång.
CBS-ägda Last.fm fortsätter att göra förluster, visar årsredovisningen för år 2011. Även om intäkterna ökade med 1,7 procent jämfört med 2010, till 85 miljoner kronor, och förlusten minskade från ca 55 miljoner kronor till 45 miljoner kronor, är det inga positiva siffror. Huvuddelen av intäkterna kommer från reklam, och mer än hälften av intäkterna kommer från den brittiska marknaden.
Facebook meddelade nyligen att man fått sin första miljardte aktiva användare. Samtidigt passade man på att avslöja lite andra spännande siffror: 63 miljoner låtar har blivit uppspelade 22 miljarder gånger genom Facebook sedan starten (dock inte specat exakt hur). Över 1 biljon likes har gjorts sedan funktionen introducerades i februari 2009. Den genomsnittliga åldern för de 1 miljard aktiva användarna är 22 år, och över 600 miljoner använder Facebook via mobilen.
Steve Wozniak, som grundade Apple tillsammans med Steve Jobs, gav en intressant kommentar till Slashdot förra veckan när han menade att Apple skulle tjäna på att släppa en iTunes-app till Android, på samma sätt som iTunes finns tillgängligt som applikation för t.ex. . Wozniak, som under årens lopp ibland fungerat som en ”motvikt” till Steve Jobs mer slutna synsätt på ekosystemet kring Apples produkter, jobbar idag egentligen inte aktivt för Apple utan fungerar mer som nomadisk IT-expert i många olika sammanhang.

Daniel Johansson