11 september 2012

Apples streamingtjänst, Midem, Grooveshark…

MI summerar veckans nyheter i den digitala frontlinjen.

New York Times avslöjar att Apple är på gång med en ny streamingtjänst, som förväntas släppas senare i år. Tjänsten ska likna Pandora och finnas tillgänglig som app på samtliga Apples produkter. Pandoras aktie föll direkt med 14 procent på grund av nyheten. Enligt ryktena kommer det alltså inte att vara en abonnemangsbaserad a la carte streamingtjänst, utan snarare webbradio.

Inför Midem 2013 genomförs återigen en marknadsföringstävling för aktörer i musikindustrin. Tävlingen ska försöka kora vinnare i kategorierna "Most innovative use of music/partnership with artist in a marketing campaign" och "Best music placement in advertising".

EMI har återigen stämt Grooveshark för upphovsrättsintrång. Denna gång handlar det om att Grooveshark ända sedan starten 2009 inte har rapporterat den avtalade informationen till EMI när det gäller intäkter relaterad till EMI´s katalog. Dessutom säger EMI i stämningen att Grooveshark helt enkelt inte betalat ut de månatliga avgifterna som skulle ha betalats.

Inom kort lanseras den nya streamingtjänsten www.radioplay.se i Sverige. Tjänsten drivs av SBS Radio och kombinerar interaktiv radio med streaming av kanaler som Mix Megapol och The Voice. Användare kan också strömma enskilda spår och skapa egna radiostationer.

Den i Kambodja anhållne TPB-grundaren Gottfried Svartholm Warg kommer enligt olika nyhetsmedier att flygas till Sverige under denna vecka. Gottfrieds mamma, Kristina Svartholm, gick i förra veckan ut och kritiserade de svenska myndigheternas agerande i samband med gripandet i Kambodja. Bl.a. sade hon: "Jag har inte fått prata med min son och ambassaden, genom den UD-kontakt jag haft, har undanhållit information för mig trots att min son har sagt att jag ska få veta vad som händer." Artikel i Dagens Nyheter på http://www.dn.se/nyheter/sverige/kristina-svartholm-vi-far-inte-traffa-gottfrid.

Amerikanska LiveWire, en white label som liknar Omnifone i sin verksamhet, har meddelat att man kommer tillhandahålla en plattform för nedladdning av musik till de två operatörerna Sprint och Metro-PCA. Förutom traditionell nedladdning kommer man också att distribuera ringsignaler genom tjänsten.

Lady Gaga släpper en interaktiv app och programvara i samband med releasen av det kommande albumet ARTPOP. Lady Gaga meddelar att hon ser appen mer som om det vore det "riktiga" albumet, och kommer jobba aktivt med att successivt uppdatera innehållet i den efter releasen.

Daniel Johansson