3 september 2012

Svartholm Warg gripen i Kambodja

Gottfried Svartholm Warg, medgrundare till The Pirate Bay, greps i torsdags förra veckan i Phnom Phen i Kambodja. Gripandet gjordes, enligt den kambodjanska polisen, efter en begäran från svenska myndigheter men det finns tecken som tyder på att gripandet i första hand kan ha gällt misstankar om brott i Kambodja.

Till Expressen säger Ola Salomonsson som var Svartholm Wargs advokat i TPB-målet: "Jag vet att han sitter inne, men jag har inte klart för mig varför. Det är ganska färskt. Vi får se vad det leder till. Det var flera år sedan jag hade kontakt med honom. Det var i samband med överklagandet. Sedan hade vi indirekt kontakt via en kanal, men jag har inte pratat med honom på väldigt länge."

I en kommentar till IDG säger Peter Sunde, medgrundare till The Pirate Bay: " Vi vet faktiskt inte så mycket mer än vad som står i tidningarna. Ingen från "vår sida" har fått prata med honom, det är bara svenska UD, och de säger ju inget. Svenska polisen hänvisade till "förundersökningssekretess" vilket får oss att gissa på att det handlar om något annat än TPB – eftersom det inte är någon förundersökning där utan en dom som faktiskt redan vunnit laga kraft."

Expressen menar, efter uppgift från UD, att Svartholm Warg greps på grund av misstankar om brott i Kambodja, och att polisen då såg att det också fanns en internationell efterlysning på honom.

Daniel Johansson