4 maj 2012

WiMP lanseras i Tyskland

Musiktjänsten WiMP, som ägs av börsnoterade bolaget Aspiro, lanseras denna vecka i Tyskland. WiMP korades förra året till världens bästa musiktjänst på Meffy Awards i London och har vunnit tester och priser i alla land den finns tillgänglig, i Sverige senast i pryltidningen M3 i slutet på förra året. WiMP specialanpassas till varje land.

I Tyskland finns precis som tidigare i Skandinavien en lokal WiMP-redaktion på plats, för att tillföra lokalt perspektiv och kompetens.

– I Skandinavien har vi legat steget före i utvecklingen när det gäller streamingtjänster, i andra länder är detta fortfarande relativt nytt. 2012 kommer att bli året då även tyskarna upptäcker den revolution som musikstreaming innebär, säger Aspiros VD Gunnar Sellæg.

WiMP har också utökat sin katalog med tanke på tysklandslanseringen och har tills nu lisensierat över 16 miljoner låtar. Även svenska användare kan nu njuta ny musik från musikbolag som Believe Digital, Kranky och Memphis Industries, som har tillkommit under de senaste månaderna.

– Nästan all musik finns redan i WiMP, men vi jobbar givetvis hela tiden för att få in ännu fler låtar från nya leverantörer. Förutom innehåll specialanpassat för tyska WiMP-användare har vi den senaste tiden bland annat fått in klassiska svenska punkalbum i samarbete med Birdnest Records och Cosmos Music Group samt hela serien Swedish Jazz Masters i samarbete med EMI Music, säger Fredrik Zmuda, redaktionschef för WiMP i Sverige.

– Givetvis är det spännande för WiMP även i Sverige att tjänsten nu också lanseras i Tyskland, framför allt eftersom vi har en sån stark redaktionell profil. Vi ser fram emot att samarbeta med den nya redaktionen i Berlin, säger Zmuda.

WiMP har över 350.000 betalande användare världen över och växer snabbt.Tjänsten finns nu i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland och i Portugal där den har ett annat namn. Under 2012 ska WiMP också lanseras i Holland, minst två andra europeiska länder och ett icke-europeiskt land.

Lars Nylin