16 mars 2012

notiser

Efter en liten paus är Daniel Johansson tillbaka med DIGITALNYTT. Nyheter om bl.a. iTunes, Billboard Hot 100 och en kommande femte svensk streamingtjänst.

Live Nation fortsätter att köpa upp mindre teknikbolag och onlinetjänster. Senast i raden är Setlist.fm, som är en sökbar wiki för konsertlåtordningar med över 400 000 setlists i sin databas.

iTunes prismodell med 99 cent per låt var det som en en gång i tiden satte standard för hur mycket en download kostar. Men nu har 1,29 dollar per låt blivit mer standard, åtminstone bland de bäst säljande låtarna. En genomgång av de 200 mest sålda låtarna på amerikanska iTunes (DMW) visade att 186 stycken såldes för 1,29 dollar, medan endast 5 låtar såldes för 99 cent och 9 spår tillhörde lågprisvarianten 69 cent. I Sverige är utvecklingen liknande, även om antalet 9-kronorslåtar på topp 200 är aningen fler.

Riskkapitalet flödar inte in lika snabbt till digital musiktjänster i år som det gjorde under inledningen av 2011. Hittills i år har riskkapitalister skjutit in cirka 83,25 miljoner dollar till olika tjänster. Det är en nedgång med 38,1 procent jämfört med samma tid förra året. De som fått in mest riskkapital hittills i år är svenskgrundade SoundCloud, som fick ett kassatillskott på 50 miljoner dollar.

Ett annat företag som nyligen fått ett stort nytillskott i kassan är konsertrekommendationstjänsten Songkick. Det är Sequola Capital som har investerat 10 miljoner dollar i Songkick. Samtidigt passade Songkick på att presentera siffror som visar att deras användare i snitt går på dubbelt så många konserter per år som övriga personer.

De två digitala distributörerna IODA och The Orchard planerar, enligt Billboard, en sammanslagning. Sony Music äger redan hälften av The Orchard och en klausul i kontraktet säger att de har möjlighet att köpa resterande hälft innan sammanslagningen med IODA. Därmed skulle Sony Music få ett mycket stort ägande i den nya enheten.

Lady Gaga blev den första twittrare att nå milstolpen 20 miljoner följare. Världens näst största twittrare – Justin Bieber – behöver drygt 1,5 miljoner nya följare innan han når samma milstolpe.

Enligt Spotify har tjänstens prenumeranter spenderat 13,1 miljoner timmar med att använda de appar som introducerades på Spotify vid tjänstens förra större uppgradering. Nedbrutet innebär det att varje prenumerant har använt apparna under i snitt 1,3 timmar. Något som tyder på att den nya funktionaliteten med appar än så länge inte har slagit igenom brett bland Spotifyanvändarna. I en mindre uppdatering har Spotify också gjort det möjligt att lyssna på musik med cross-fade mellan låtarna, detta innebär bland annat att liveskivor och mixskivor flyter på bättre utan korta avbrott mellan varje spår. Uppdateringen påverkar enbart premiumabonnenter.

Billboard kommer att väga in streaming i sin Hot 100-lista för 2012. Följaktligen kommer det amerikanska användandet på Spotify, Rhapsody och övriga streamingtjänster att påverka listan. Dessutom talas det även om att Google ska börja leverera data över uppspelningar på YouTube som ytterligare underlag till listan.

Google lanserade nyligen det nya samlande varumärket Google Play. Google Play innehåller de gamla tjänsterna Google Music, Google eBookstore och Android Market samt Googles lockertjänst. Samtidigt rapporterar C-Net att musiktjänsten Google Music genererat ett sämre ekonomiskt resultat än förväntat.

Audiogalaxy var ett av de tidiga fildelningsnätverken för musik. På den tiden var Audiogalaxy en tjänst som liksom Napster huvudsakligen byggde på distribution av illegalt framställda kataloger, och därför stängdes tjänsten ner 2002. Nu håller Audiogalaxy på att nylanseras. Den här gången som en molnbaserad lockertjänst som matchar användarnas lokalt sparade mediamaterial med redan uppladdat material på tjänsten.

Sony Music har gjort en förlikning i ett mål gällande bland andra Allman Brothers, Cheap Tricks och Youngbloods royalties för digital försäljning. Enligt förlikningen ska dessa royalties betalas ut som masterlicensiering och inte som försäljning av exemplar. Förlikningen kommer att kosta Sony närmare 8 miljoner dollar. Tidigare har FBT Productions, som samarbetade med Eminem under början av hans karriär, vunnit ett liknande mål mot Universal, något som utlöste en rad stämningar mot Universal från bland andra Rob Zombie och Rick James dödsbo. I de senare fallen vann dock Universal. Dessutom har även Toto nyligen stämt Sony Music på samma grunder som det nu förlikade målet.

Turntable.fm, som fortfarande bara finns tillgängligt i USA, har tecknat ett licensavtal med EMI och har långt gångna förhandlingar med Universal och Sony. Dessutom förs diskussioner med Warner och en rad independentbolag.

Advokaten till de två brittiska hackers som står åtalade för att ha gjort intrång på en av Sony Musics servrar och kommit åt över 50 000 filer relaterade till Michael Jacksons katalog, hävdar att de åtalade endast är oskyldiga Michael Jackson-fans som gick lite för långt. Bland de filer som hackarna kom åt fanns en del tidigare outgivet låtmaterial.

Apple nyligen presenterade nyheter om iPad 3 passade bolaget även på att berätta att deras musikprogram Garageband kommer får en ordentlig uppdatering. Bland annat handlar det om nya ljud och ny funktionalitet samt bättre synkronisering med iCloud, SoundCLoud och andra plattformer.

Den norska streamingtjänsten WiMP har nu integrerats i Sonos trådlösa underhållningssystem i Skandinavien.

I en intervju med Fast Company gick Ken Parks, innehållschef på Spotify, till ganska hårt angrepp mot de artister som aktivt väljer att inte göra sin musik tillgänglig på streamingtjänster. Parks sade bl.a: "It's pretty hostile to punish your best customers and fans. We think it's a wrongheaded approach. There's certainly no data whatsoever to suggest that this increases unit sales."

Den amerikanska mobilmusiktjänsten Muve Music har passerat 600 000 betalande abonnenter. Muve Music paketerar musiken med tilläggsfunktioner, t.ex. med lyrics. Enligt John Bolton, CEO på Muve, är det anledningen till att företaget fått så många abonnenter.

Nu kan du förvandla väggen, skrivbordet eller varför inte toalettstolen till ett musikinstrument. Mogees är en ny mikrofonprocessor som känner av rörelse. Allt som mikrofonen fästs på går att spela på och framkallar olika ljud och lika möjligheter.

Streamingtjänsten Rdio har nu lanserats i Spanien och Portugal. Därmed finns Rdio numera i åtta länder, och rykten gör gällande att Rdio snart kommer att lanseras i Sverige. Rdio skulle i så fall bli den femte streamingtjänsten för svenska musiklyssnare tillsammans med Spotify, WiMP, Deezer och Rara.com.

Daniel Johansson