17 januari 2012

Gammalt blir till nytt i WiMP:s Nygammalt

I Norge finns hos streamingtjänsten WiMP sedan förra året vinjetten ?Nygammalt”. Nu lanseras den även av den svenska avdelningen. Först ut är rockpoeten Kjell Höglunds katalog. Fotograf: Johan Bergmark

”Fler och fler människor väljer att lyssna på sina favoritartister i telefonen, via datorn eller på sin läsplatta och det digitala formatet blir allt vanligare. Även musik med några år på nacken börjar digitaliseras för att möta konsumenternas behov, och detta vill WiMP främja genom konceptet ?Nygammalt”, skriver streamingtjänsten WiMP i ett pressmeddelande.

Framöver kommer WiMP att lyfta fram utvalda releaser som nyligen blivit digitaliserade för att hjälpa sina användare att upptäcka även musik som funnits ute ett tag. Först ut är Kjell Höglunds katalog.

– Vi tycker det känns jättespännande att lansera ?Nygammalt”- projektet i Sverige,I Norge har WiMP-redaktionen drivit detta sedan förra året och publicerat en stor mängd material som inte tidigare funnits digitaliserat. Jag tycker dessutom att det känns extra roligt att vi sjösätter detta med Kjell Höglunds katalog, säger Fredrik Zmuda som är redaktionschef hos WiMP.

Lars Tengroth Playground Music, som i samarbete med Atlantis Grammofon släpper hela katalogen fortsätter:

– Det är med stor glädje vi erbjuder denna låtskatt för digital release. Janne Hansson på Atlantis Grammofon, som jobbade med Kjell sedan tidigt sjuttiotal,plockade fram de gamlamastertejpernaigen för mastring och digitalisering. Även de tidigare CD-mastrarna har fräschats upp, så hela katalogen är nu ommastrad med Jannes varsamma händer och öron. Kjell Höglund,detta geni, denne särling i svenskt musikliv, är väl värd att upptäckas av en ny publik. Och återupptäckas av alla som diggade En stor stark, Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför, Maskinerna är våra vänner och alla de andra klassikerna när det begav sig.

Även Kjell Höglund själv hälsar med följande ord:

-Jag vill tacka alla som hjälpt till att lägga ut mina sånger på datorn.Roligt att dom kommer ut till folket. Det är ju till dom det är skrivet…Hoppas av hela mitt hjärta att det blir till glädje för någon någonstans…Fred och kärlek önskar jag er alla!

Fredrik Zmuda avslutar:

-Låtar som Man vänjer sig och Jag hör hur dom ligger med varandra på våningen ovanför tillhör skolboksexemplen på popmusik vars texter omfamnar den vardag som vi alla varje dag lever och som gör den lite finare. Jag tycker att detta är en mindre kulturgärning.

Konceptet "Nygammalt" startade i Norge mars 2011 och hade under året sjuskivsläpp som lanserades i WiMP. Totalt släpptes över 400 album digitaltför allra första gången i nära samarbete med små och stora skivbolag.Album som musikälskare saknat i många år spreds till nya lyssnare. Projektet fortsätter i Norge och lanseras alltså nu också i Sverige.

Lars Nylin