21 november 2011

WiMP samarbetar med by:Larm och Nordic Music Prize

Musiktjänsten WiMP ingår samarbete med musikfestivalen och konferensen by:Larm och sponsrar Nordic Music Prize 2011, den nordiska versionen av Mercury Prize. Priset delas ut till årets bästa nordiska album, och röstas fram av en branschjury som leds av de mest inflytelserika rösterna i den nordiska musikbranschen tillsammans med internationella profiler som Jonathan Galkin, grundare och ägare av DFA Records, Zach Kelly, skribent för Pitchfork och Paper Magazine, Laurence Bell, ägare av Domino Records, journalisten Andres Lokko, Jeannette Lee, tidigare medlem i Public Image Ltd och ägare av Rough Trade Records, och Mike Pickering, Columbia Records A & R, tidigare Factory Records.

Nordic Music Prize delades ut för första gången förra året, där isländska Jónsis debutalbum vann. Priset delades ut av kronprins Haakon av Norge under by:Larm i Oslo i februari.

Nordic Music Prize står för samma typ av passion för musiken som vi gör i WiMP, och priset är baserat på ett imponerande och omfattande juryarbete som representerar en kvalitetsnivå som vi också är angelägna att fokusera på i vår tjänst. Priset har dessutom på kort tid fått internationellt erkännande. Eftersom WiMP också fokuserar på att lyfta upp och stödja lokal musik i varje marknad vi finns är det naturligt för oss att stödja Nordic Music Prize och de tolv nominerade kommer att få ordentligt med plats i alla våra kanaler, säger Per Einar DybvikWiMP.

Förutom att sponsra Nordic Music Prize kommer WiMP också att bidra till seminarieprogrammet under by:Larm, särskilt när det gäller digitala musiktjänster och den skandinaviska modellen. I Norge och Sverige har enligt IFPI intäkterna från digital musik passerat de fysiska intäkterna, och intäkterna från streaming är högre än från nedladdning, vilket idag är unikt i hela världen.

-Skandinavien leder utvecklingen av nya musiktjänster internationellt, och kan visa upp en positiv förändring av musikindustrin som väcker uppmärksamhet världen över. WiMP vill bidra till att göra by:Larm i Oslo till en arena där hela världens musikbransch kan träffas för att diskutera framtiden för musiktjänster, fortsätter Per Einar Dybvik.

Den internationella musikindustrins ögon är nu riktade mot Skandinavien, där den pågående utvecklingen inom streamingtjänster bekräftar att de nordiska marknaderna leder den pågående musikrevolutionen. Streamingtjänster och deras framgång med "The Scandinavian model", kan visa sig vara viktiga faktorer i sättet musik kommer att konsumeras i framtiden, och detta tema är också en av pelarna i årets seminarieprogram. WiMP blir en naturlig deltagare i seminarieserien, som brittiska analysbolaget Music Ally leder.

”WiMP är nära kopplat till de centrala värdena för Nordic Music Prize", säger Erlend Mogård-Larsen från by:Larm. "Vi kunde inte fått en bättre partner och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med tjänsten för att ytterligare stärka Nordic Music Prize anseende och ställning i Europa”.

Nordic Music Prize delas ut torsdagen den 16 februari i Oslo i Kulturkirken Jakob under by:Larm och hedrar Nordens bästa album 2011. De 12 nominerade till priset kommer att meddelas den 1 december 2011. Alla bidrag väljs ut av en branschjury bestående av 50-150 representanter från alla de nordiska länderna, och huvudjuryn avgör sedan den slutgiltiga vinnaren. Mer om juryn finns på nordicmusicprize.com. Förra årets vinnare var Jonsi, som tildelades priset av norska kronprins Haakon.

Lars Nylin