17 november 2011

Google lanserar Google Music

I onsdags lanserades den nya musiktjänsten Google Music. Warner Musics digitala katalog finns inte med, men det gör däremot 13 miljoner låtar från Universal Music, Sony Music och EMI samt ett antal oberoende musikdistributörer. Tjänsten, som ännu så länge endast finns tillgänglig i USA, bygger på en blandning av streaming, downloads och social media.

Den nya musiktjänsten, som sedan i maj i år delvis har existerat i form testversionen Music Beta, är kopplad till Android Market, som är Googles egen tjänst för appar till mobiler. En nyhet är att Google Musics användare kan ladda upp musikfiler till en s.k. molntjänst därför streama musiken till valfri plattform.

Även artister som själva kontrollerar sina rättigheter kommer att kunna sälja sin music via Google Music.

De hittills 13 miljoner låtarna kan jämföras med iTunes drygt 20 miljoner titlar och Amazons cirka 17 miljoner.

I samband med lanseringen av den nya musiktjänsten erbjuder Google Music exklusiva live-album med The Rolling Stones (tidigare flitigt bootleg-utgivna Brüssels Affair, från 1973), Coldplay (5 spår live-EP) och Shakira (även det en live-EP). Dessutom erbjuder man användarna flera gratisalbum och spår med bl.a Pearl Jam (live) och Busta Rhymes (nya singeln Why Stop Now).

Även Teddybears finns med i Google Music-lanseringen med en ny exklusiv låt, som inte är tillgänglig i Sverige.

Claes Olson

Länk:
Google Music
Billboards artikel om Google Music