9 september 2011

Phonofile öppnar kontor i Danmark

Den norska digitala distributören Phonofile öppnar inom kort kontor i Köpenhamn. Expansionen sker som ett samarbete med det danska managementbolaget Volcano.

Erik BrataasPhonofile kommenterar:

– Det är en stor dag för Phonofile när vi genom samarbetet med Volcano Management kan etablera ett kontor i Danmark. Nu kan vi erbjuda en väsentligt bättre tjänst för våra existerande avtalspartners, samt lägga grunden för ytterligare tillväxt.

Phonofile har under den senaste tiden successivt expanderat i de nordiska länderna, i Sverige genom sammanslagningen med Klicktrack under år 2010. Phonofile har nu kontor i Köpenhamn, Stockholm och Oslo, samt representation i Finland.

Kristian Riis, från Volcano, säger följande i ett pressmeddelande:

– Som representant för Phonofile i Danmark ger det oss äntligen möjlighet att vara med och lyfta nivån kring digital musikdistribution markant. Det här är ett steg i en mycket viktig process att skapa värde runt omkring dansk musik och ett effektivt fönster ut mot världens alla digitala musikdistributionstjänster.

Phonofile avslöjar också i detta sammanhang att streamingområdet växt kraftigt under det senaste året, så kraftigt att intäkterna idag utgör ca 50 procent av de totala intäkterna till distributören. Att man nu väljer att etablera sig i Danmark kommer naturligtvis också perfekt i samband med att Spotify nyligen avslöjade att man siktar på att lansera tjänsten i Danmark i höst.

Erik Brataas igen:

– Vi är säkra på att Spotify tillsammans med Wimp och andra streamingtjänster kommer ha en stor påverkan på den danska marknaden. En sådan utveckling är något vi har byggt kunskap kring både i Norge och Sverige, och som kan vara relevant även i Danmark framöver.

Phonofile distribuerar idag en katalog på över 250 000 verk från mer än 600 independent musikägare. Erik Brataas hoppas att detta är ett steg mot att göra den nordiska marknaden mer sammanvävd: – Vi ska vara en stark nordisk aktör och bidra till en utveckling som gör Norden till en gemensam hemmamarknad.

Daniel Johansson

www.phonofile.com
www.volcano.nu