14 juli 2011

notiser

Musikindustrins Daniel Johansson med sommarnyheter bl.a. om försäljningen av MySpace och nya rekordsiffror för försäljning av nedladdade album.

MySpace blev till slut sålt, efter mycket spekulationer. Enligt obekräftade rykten fick köparna Specific Media betala 35 miljoner dollar för MySpace. Detta kan jämföras med de 580 miljoner dollar som News Corp betalade då Rupert Murdochs företag köpte MySpace år 2005. Än så länge har Specific Media inte berättat några om sina planer för MySpace och det finns en del frågetecken att räta ut – bland annat vad som händer med licenserna för den redan uppladdade musiken.

Eminems album Recovery från 2010 passerade nyligen en miljon sålda exemplar som downloadalbum i USA. Det är första gången någonsin som ett album sålts i så många exemplar som download. Under slutet av juli förutspås även Adeles album 21 passera enmiljonsstrecket i USA. Adeles 21 är årets klart mest sålda downloadalbum i Storbritannien. Nyligen passerade albumet 500 000 sålda exemplar som download på hemmaplan. Försäljningen av downloadalbum har i år nått nya rekordhöjder i Storbritannien. Nyligen passerades tiomiljonersgränsen, vilket kan jämföras med 7,1 miljoner sålda downloadalbum vid samma tid förra året. Därmed pekar prognosen mot att försäljningen av downloadalbum i Storbritannien kommer att överskrida 20 miljoner exemplar i år. För närvarande står downloads för 22 procent av den totala brittiska albumförsäljningen.

Topspin, den allt populärare tjänsten där artister kan sälja produkter direkt till fansen, drabbades förra veckan av en hackerattack. vBulletin, plattformen som Topspin använder för att hosta sina forum på, attackerades, något som resulterade i att forumen slutade fungera. Nu har Topspin bytt plattform för forumen.

Den spanska rättighetsorganisationen SGAE blev i förra veckan utsatt för en polisrazzia. Nio personer togs in för förhör. Razzian föranleddes av misstankar om att intäkter från digitala rättigheter kan ha förskingrats av anställda.

Fildelning är ett symtom, inte problemet. Det hävdar Rene Summer, som är Director of Government and Industry Relations på Ericsson, i senaste numret av Ericsson Business Review. Enligt Summer är problemet i stället bristen på konkurrenskraftiga legala alternativ. ”We call – a full 60 years after the Treaty of Paris – for a digital single market that not only meets the requirements of today’s and future European consumers, but also the requirements of European history” , skriver Summer bl.a. Hela artikeln finns att läsa på http://www.ericsson.com/res//thecompany/docs/publications/business-review/2011/issue1/the-single.pdf.

Live Nation har tagit fram en app för iPad, iPhone och iPod Touch, som kommer att streama årets iTunes Festival i London i HD-kvalité. Appen stödjer både livestreaming och streaming on demand. Bland de artister som uppträder på årets iTunes Festival vid The Roundhouse i London märks bland andra Coldplay, Linkin Park och Swedish House Mafia.

Nyligen inledde WiMP ett samarbete med Canal Digital, vars 700 000 norska kunder därmed fick tillgång till den skandinaviska musikstreamingtjänsten som en del av sitt tv-abonnemang. Samarbetet har slagit väl ut och WiMP har nu passerat 300 000 betalande användare. Därmed har WiMP tredubblat antalet användare sen nyår. Tjänsten finns för närvarande tillgänglig i Sverige, Norge, Danmark samt Portugal. Samtidigt har WiMP aviserat att tjänsten inom kort – troligtvis till hösten – kommer att släppas på den irländska marknaden.

Som vi tidigare rapporterat om har ägarna CBS valt att omprofilera MP3.com till att bli en sajt för osignade band och independentmusik. Nu har nylanseringen skett. Med en tydlig koppling till systersajten Last.fm ligger nu ett stort utbud låtar uppe för fri nedladdning och artister uppmuntras till att ladda upp sitt eget material på saften. I skrivande stund är Bon Ivers låt Calgary den mest nedladdade låten från MP3.com.

Indiebolagens samarbetsorgan Merlin har skrivit licensavtal med Sonys streamingtjänst Music UnLimited.

Tyska representanter för Universal och Sony har öppet kritiserat den tyska upphovsrättsorganisationen GEMA gällande hur man jobbar mot den digitala marknaden. Kritiken framfördes i en intervju med Billboard: "Germany is a developing country in the digital music market. GEMA apparently has not yet understood the new developments in the international music market", sade Frank Briegmann på Universal Music Germany till Billboard. Bakgrunden till kritiken är GEMA:s utdragna konflikt med YouTube och deras höga royaltykrav för digitala streams i allmänhet. GEMA uppges bland annat vara en av anledningarna till att Spotify än så länge inte lanserats i Tyskland.

Teknikbolaget The Echo Nest har lanserat en ny teknologi för att känna igen uppspelad musik. Tekniken, som påminner om den populära appen Shazam, kommer att släppas som Open Source. Därmed hoppas The Echo Nest att en rad olika utvecklare ska använda tekniken i kommande applikationer och tjänster.

Den så kallade "three strikes"-modellen, som ska låta upprepade upphovsrättsbrott bestraffas med endera temporär eller permanent indragen Internet-uppkoppling, har varit mycket omdebatterad. Bland annat har vi rapporterat om att FN riktat kritik mot lagen, då FN hävdar att den strider mot de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten. Nu ser det ut som att metoden som sådan kan komma att börja tillämpas på frivillig basis i USA. Enligt CNET håller den amerikanska musikindustrin på att arbeta fram ett avtal med några av landets största internetoperatörer, utan att vänta på lagstiftning. Enligt avtalet ska operatörerna själva och frivilligt bestraffa de användare som utför upprepade upphovsrättsbrott enligt trestegsmodellen (se även separat nyhetsartikel).

Daniel Johansson