21 juni 2011

Notiser

MI Digitalnytts redaktör Daniel Johansson rapporterar om den här veckan bl.a om Timbuktus specialversion av Sagolandet på WiMP, Nokia och Apples uppgörelse, den svenska webbradiokanalen Gimme Indies streamingsatsning, tyska 88tc88s nya samarbetspartner i Kina och SoundClouds fem miljoner användare.

Hittills har kommentarspår varit något som främst förknippats med filmbranschens DVD-releaser. Men nu har Timbuktu släppt en specialversion av nya albumet Sagolandet exklusivt via WiMP. På specialversionens kommentarspår kan lyssnarna få reda på hur de olika låtarna kom till och tankarna bakom albumet.

Den tyska digitala musikdistributören 88tc88, som specialiserat sig på distribution av independentmusik mot den kinesiska marknaden, har adderat ytterligare en mobiloperatör till sina samarbetspartners – China Unicom. Därmed når 88tc88 numera hela den kinesiska marknaden, som uppgår till mer än 950 miljoner abonnenter. China Unicom är den enda operatören som erbjuder iPhone till kunder i Kina och har i dagsläget över 4 miljoner iPhone-abonnenter.

Två hackers dömdes nyligen i Tyskland för dataintrång mot bland andra Lady GaGa och Dr Dre. De två männen hade, genom att hacka artisternas e-mailkonton, kommit åt icke släppta låtar och spridit dem online. Den ena hackaren blev fälld för dataintrång, upphovsrättsbrott samt utpressning till 18 månaders fängelse, medan den andra dömdes till 18 månaders villkorlig dom.

Nokia och Apple har, efter en tid av stämningar och motsättningar, nått en uppgörelse. Bakgrunden till dispyten är att Nokia ansett att Apple gjort intrång i några av Nokias patent. I uppgörelsen ingår att Apple både ska betala en okänd engångssumma till Nokia samt att Nokia erhåller royalty för varje såld iPhone.

Musiktjänsten SoundCloud meddelade nyligen att de har passerade milstolpen fem miljoner användare och för närvarande växer tjänsten med 20 000 nya användare per dag. Samtidigt passade SoundCloud på att presentera två nya investerare: skådespelaren Ashton Kutcher samt Madonnas manager Guy Oseary.

Den svenska webbradiokanalen Gimme Indie har börjat tillhandahålla sin ljudström till radiotjänsten TuneIn. Därmed finns radiostationen numera för streaming via Android, iPad, Blackberry, Palm och Windows Mobile. Sedan tidigare har Gimme Indie en iPhone-app.

The Music Store Widget är en ny tjänst från CD Baby som låter artister sälja så väl mp3:or som fysiska skivor direkt till fansen. Widgeten kan enkelt bäddas in på så väl hemsidor som Facebook-sidor. The Music Store Widget är gratis för befintliga kunder hos CD Baby.

Sony har nyligen släppt sin streamingtjänst Music UnLimited även till Android. Music UnLimited är en del av Sonys Qriocity-plattform, som låter användarna komma åt mediamaterial via sina olika Sony-enheter. Tjänsten är släppt i stora delar av världen, men än så länge inte i Sverige.

Med omkring 25 000 medlemmar har Piratetorrents.nu varit en av Sveriges största torrentsajter. Men nu har sajten stängt ner sig själv. På sajten skriver de ansvariga följande: "/…/detta är pga att vi inte vågar ta några fler risker! Då alla i staff har ett privat liv att tänka på, och med de riskerna som det innebär att driva en tracker så är det inte längre någon i staff som vill ta de."

David Israelite, chef for US National Music Publishers Association, gick nyligen till tufft angrepp på den rådande amerikanska licensieringssituationen online. Israelite vill se ökade möjligheter till kollektiv licensiering på det digitala området, framför allt vill han att de mekaniska rättigheterna och synkrättigheterna ska kunna behandlas mer kollektivt i USA. Detta för att underlätta för nya tjänster och företag, som annars riskerar att ge upp på grund av svårigheter att förhandla fram licensavtal gällande musikanvändning.

Som vi tidigare skrivit om har Spotify och Facebook fört diskussioner om ett samarbete. Det samarbetet verkar vara en del av en kommande musikdashboard på Facebook, där användarna inte bara ska kunna lyssna på musik, utan även dela med sig av rekommendationer och liknande. Enligt Dagens Industri skulle det totala värdet på Spotify, vid en börsintroduktion i USA, kunna bli så högt som 15 miljarder kronor. Tidningen bygger sin uppskattning på det börsvärde på 18 miljarder kronor som konkurrenten Pandora uppnådde då bolaget noterades på New York-börsen.

Catch Medias tjänst Play Anywhere har infört stöd för Android. Därmed fungerar plattformen nu med de flesta operativsystem. Play Anywhere är en molntjänst som scannar av användarnas lokalt sparade musikbibliotek och låter dem streama biblioteket på andra apparater, så som t.ex. smartphones och tablets. Play Anywhere, som är fullt licensierad, används bland annat som plattform för den brittiska tjänsten My Music Anywhere.

Daniel Johansson