7 juni 2011

Apple presenterar iCloud

Under måndagen presenterade Steve Jobs Apples nya molntjänst iCloud vid en konferens i San Fransisco. Tjänsten gör det möjligt för användare att nå sitt digitala material från olika apparater. iCloud kommer att lanseras först i höst och kommer då att släppas som en gratistjänst med fem gigabyte utrymme.

Låtar som man tidigare köpt i iTunes Store kommer att finnas tillgängliga att spela på övriga apparater när de har laddats ned. Just denna funktion betakörs nu över sommaren i USA och kräver en iPhone 4, iPod Touch (tredje eller fjärde generationen), en iPad, Mac eller PC med iTunes 10.3.

Apple inför också en ny funktion som man kallar iTunes Match som innebär att användaren kan använda musik som är köpt på andra tjänster, om musiken också finns tillgänglig hos iTunes (som idag har över 18 miljoner låtar i sin katalog). Prismodellen för iTunes Match kommer att vara en årlig avgift på 24.99 dollar för upp till 20 000 låtar. Musikfilerna är kodade i 256 kbps.

Steve Jobs sade följande om de nya funktionerna under presentationen:
"Today it is a real hassle and very frustrating to keep all your information and content up-to-date across all your devices. iCloud keeps your important information and content up to date across all your devices. All of this happens automatically and wirelessly, and because it’s integrated into our apps you don’t even need to think about it — it all just works.”

Daniel Johansson

Länk:
Se hela presentationen