12 maj 2011

Notiser: Wimp fördubblar användarantalet

WiMP meddelar att man sedan årsskiftet fördubblat antalet användare från 100
000 till 200 000. I maj kommer 700 000 kunder i Canal Digital att kunna få
WiMP bundlat med sitt abonnemang i Norge. WiMP finns idag i fyra länder,
Sverige, Norge, Danmark och Portugal, och finns endast i betalversion.
Per Einar Dybvik från WiMP kommenterar: "Vi förväntar oss en fortsatt mycket hög tillväxt över sommaren eftersom intresset i allmänhet är mycket högt och eftersom Canal Digital nu rullar ut tjänsten för fullt till sina kunder."
Samtidigt meddelar WiMP att man infört funktionen att kunna importera spellistor från Spotify, samtidigt som nu kan exportera listor från WiMP till andra tjänster."

Bloggaggregatorn Hype Machine (www.hypem.com) har lanserat en iPhone-app.
Det är möjligt att lyssna på musiken som finns tillgänglig via sajten också i appen. Musiken kommer från "molnet", d.v.s. låtarna ligger utspridda på webben och samlas in i samband med att blogginlägg rörande olika artister aggregeras in.

Tjänsten Instalyrics.com har lanserat en extension till Google Chrome som gör det möjligt att automatiskt koppla lyrics till en låt man spelar upp på onlinetjänster, t.ex. på YouTube. Om man tittar på en video klickar man helt enkelt på en knapp i toolbar och tjänsten söker reda på texten som visas direkt.

En skotsk 58-årig kvinna har blivit fälld för upphovsrättsintrång sedan hon gjort 30 000 låtar tillgängliga på ett P2P-nätverk. Den största delen av filerna var karaoke-filer. Dom i målet har ännu inte beslutats.

Försäljningen av digital musik uppgick under 2010 till 316,5 miljoner pund i Storbritannien. Totalt har digital musik nu inbringat över en miljard pund.
Geoff Tayler, chef för BPI, kommenterar: "British music fans enjoy the world’s most competitive and innovative digital music scene, propelling all-time sales of digital singles and albums past the £1bn mark. The strength of British music means there is fantastic potential for further growth."

Snoop Dogg har sagt till The Daily Record att han anser att Twitter har blivit det absolut viktigaste marknadsföringsredskapet för artister:
"I feel Twitter is the number one key in music right now. Having that relationship with fans where it's not based on your record label, it's based on you. When you are tweeting, it's not about what label you're on, it's about you dealing with your fans directly."

MySpace har infört funktionen för artister att kunna importera profilinformation automatiskt till Facebook genom en ny Music App.

Toshiba kommer att lansera en musiktjänst tillsammans med 7Digital som levererar den bakomliggande plattformen ungefär på samma sätt som man gör till Spotify.

Processen gentemot Limewire, som pågått i fem år, verkar nu ha nått någon form av slut när domstolen bekräftat att Limewire medvetet gjort intrång i upphovsrätten. Limewire och RIAA har nu gjort upp ekonomiskt vid sidan om, med en skadeståndspeng på 105 miljoner dollar som ska betalas av Limewire till skivbolagen.
Mitch Brainwool från RIAA säger: "We are pleased to have reached a large monetary settlement following the court’s finding that both Limewire and its founder Mark Gorton personally liable for copyright nfringement."

The Pirate Bay och forskningsgruppen CybernormerLunds universitet har gjort en större undersökning bland användarna av fildelningstjänsten.
Marcin De Kaminski på Lunds universitet, säger till TorrentFreak: "The Pirate Bay is still one of the top hundred largest sites on the Internet. As a researcher, it is a great opportunity to be able to base your work upon this. Especially when you’re trying to target a community which sometimes is hard to grasp."