27 januari 2011

Notiser

Som ni säkert noterat är mycket som förr var "digitala" nyheter i MI numera placerade som vilka nyheter som helst, d.v.s. precis som det ser ut i det nya musiklandskapet. Men med alla specifika nyheter på det digitala fältet är vinjetten "DIGITALNYTT notiser" fortsatt självklar, anser vi. Daniel Johansson guidar som vanligt…

Google har nu infört de nya filtreringsregler som man informerade om i december. Sökord som torrent, P2P, Rapidshare och Megaupload kommer inte att fungera tillsammans med autocomplete-funktionen. Det betyder inte att det inte kommer att gå att söka på dessa ord och hitta länkar precis som tidigare, det betyder endast att orden inte kommer upp som förslag automatiskt.

Spotify har gått ut med en lång lista på lediga jobb, man kommer att nyanställa närmare ett trettiotal personer som ska jobba med olika delar av verksamheten. Personal söks framför allt till Sverige och Storbritannien, men man söker även personal till Norge, Finland, USA, Holland och Spanien.

Den i Kina kanske populäraste fildelningssajten VeryCD stängdes nyligen ned av grundarna till tjänsten. Kina har intensifierat arbetet med att hantera piratkopiering, tidigare i januari släpptes ett statligt dokument som fastställde hårda straff för upphovsrättsintrång på nätet, 3 – 7 års fängelse för tjänster som genererar över 50 000 nedladdningar och som har fler än 1 000 medlemmar.

Tyska rättighetssällskapet GEMA och Omnifone har skrivit avtal rörande tjänsten Music Unlimited från Sony. Avtalet innebär att Music Unlimited kommer att kunna lanseras i Tyskland. Jeff Hughes från Omnifone, säger till CMU: "This landmark deal negotiated with GEMA for Sony by Omnifone brings the cost of subscription based music licensing in Germany into line with the rest of Europe for the first time. Omnifone's experienced commercial team enables partners to roll out cloud based music services globally, opening up new markets through innovative licensing agreements around the world."

Musikappar för iPad har slagit igenom på bred front och nu meddelas att den populäraste appen som kostar pengar är SoundHound, en app som identifierar musik, även musik som användaren sjunger själv, eller bara nynnar. Appen konkurrerar med t.ex. Shazam och har utvecklat tekniken Sound2Sound som ska göra identifieringen effektivare. Den mest nedladdade gratisappen till iPad är samtidigt streamingtjänsten Pandora. På MidemNet Lab i helgen vann det australiska företaget Jammbox priset för bästa innovation. De har byggt betalappen Discovr till iPad, en app som länkar samman artister med varandra ungefär som fenomenet Six Degrees of Kevin Bacon, och som Paul Resnikoff på Digital Music News recenserar med orden: "This is one of those ’you gotta try this’!" Övriga vinnare på MidemNet Lab var Next Big Sound och Shuffler.fm.

Musikvideotjänsten Vevo har meddelat att man kommer att lanseras i Storbritannien i april 2011.

Will.i.am, från Black Eyed Peas, har anställts som Director of Creative Innovation på Intel. Samarbetet liknar det som Lady Gaga har med Polaroid. Will.i.am kommer att hjälpa Intel att utveckla nya laptops, smartphones och plattor.

Den nya processorn Core från Intel kommer att ha ett inbyggt kopieringsskydd som ska hindra användare från att kopiera streamad film. Intel har ingått ett samarbetsavtal med Warner Bros. som gör att datorer med Core-processorn kommer att få tillgång till 300 högupplösta strömmade filmer från deras tjänst BW Shop, samt Cinema Now som är Best Buys filmtjänst. Målet är att även Intels andra processer ska ha det här säkerhetslagret i framtiden, skriver IDG.

Även om notförsäljning kanske inte längre är den största delen av musikindustrin finns det fortfarande en del aktörer som gör intäkter på området, även online. Den amerikanska tjänsten Musicnotes.com rapporterar att försäljningen av digitala notblad ökade med 25% under 2010 och att de under året sålde noter för mer än 10 miljoner dollar. Bäst sålde noter till Hallelujah Leonard Cohen, 20 000 downloads gjordes under 2010.

Den tyska streamingtjänsten Simfy.de har skrivit licensavtal med EMI Music.

DDEX rapporterade i samband med Midem att ytterligare medlemmar slutit sig till konsortiet, denna gång Google, EMI Music och Omnifone.

RootMusic.com, en tjänst som underlättar för artister och bolag att skapa artistsidor på Facebook, har fått motsvarande ca 15 miljoner i riskkapital.

TDC Play har lanserat en app till Android, byggd av 24-7 Entertainment.

Daniel Johansson