3 januari 2011

notiser

En första omgång digitala nyheter för 2011. Redaktör är som vanligt MI:s Daniel Johansson.

Från och med den 1 april 2011 kommer privatkopieringsersättning att tas ut för USB-minnen och externa hårddiskar i Sverige. Sedan tidigare tas ersättning ut för bland annat CD- och DVD-skivor, mp3-spelare och DVD-spelare med inbyggd hårddisk. Ersättningsnivåerna för USB-minnen och externa hårddiskar har fastställs enligt samma principer som för produkter som redan finns i kompensationssystemet. Ersättningen för USB-minnen och externa hårddiskar blir: Över 80 GB = 1 kr/GB, 81-250 GB = 120 kr, över 250 GB = 160 kr.

Strax innan jul röstade det spanska parlamentet ned en ny lagstiftning som skulle göra det förbjudet att driva webbplatser som endera länkar till eller lagrar torrent-filer. Många trodde att det nya lagförslaget skulle gå igenom och en stor mängd sajter protesterade innan beslutet genom att helt enkelt stänga ned sina tjänster. Spanien har till skillnad mot andra länder, t.ex. Sverige, friat sajter liknande The Pirate Bay och den nya lagstiftningen skulle göra att hundratals spanska sajter betraktades som olagliga, enligt TorrentFreak.

Google's topplista för 2010, Zeitgeist 2010, visar att Grooveshark's musikapp var den mest sökta appen under året. Grooveshark hamnade också på plats nio i sökningar under kategorin underhållning, som toppades av sökningar efter Justin Bieber. En av de snabbast ökande sökningarna under året var Myxer, en tjänst som distribuerar ringsignaler, låtar, spel, wallpapers och mycket annat till mobiler. Hela topplistan från Google finns på www.google.com/intl/en/press/zeitgeist2010.

Den amerikanska operatören Cricket Wireless planerar att lansera en all-you-can-eat musiktjänst i januari 2011. Musiktjänsten, som kallas Muve, kommer att vara bundlad med mobilabonnemanget, inklusive datatrafik, och kosta motsvarande ca 375 kronor i månaden.

Den nya mashuptjänsten Viddyjam.com använder sig av rekommendationsfunktionen från Last.fm och kombinerar den med videos på YouTube så att användaren kan skapa en Pandora-liknande ström av musikvideos.

Det avancerade bedrägeriet kring musikrättigheter som avslöjades i Storbritannien i somras fick ytterligare en vändning när en nittonåring från Wolverhampton nyligen erkände att han också varit med i det gäng som lurat till sig pengar från iTunes och Amazon MP3. En grupp på totalt tolv personer producerade låtar och lade upp på musiktjänsterna, varpå de sedan köpte sina egna låtar med andras kreditkort. Totalt lyckades gruppen köpa musik för närmare 7 miljoner kronor innan polisen avslöjade det hela.

Den nyligen släppta rapporten Digital Music Nation 2010, från den brittiska branschorganisation BPI, visar att piratkopieringen av musik på nätet ökar i Storbritannien, trots det arbete som gjorts för att försöka hindra kopieringen. Rapporten säger att 7,7 miljoner britter laddar ned musik illegalt regelbundet, och organisationen beräknar att 75% av alla nedladdade låtar kommer från illegala källor som t.ex. locker-tjänster och fildelningsnätverk. Just användandet av mp3-filer på webben är det område som ökar mest, säger BPI. Geoff Taylor kommenterar: "Illegal downloading continues to rise in the UK. It is a parasite that threatens to deprive a generation of talented young people of their chance to make a career in music, and is holding back investment in the burgeoning digital entertainment sector." BPI menar också i rapporten att det viktigaste sättet att hantera dessa 7,7 miljoner "parasiter" på är att strukturera varningsbreven och avstängningarna av deras uppkopplingar på ett bättre sätt, i enlighet med den s.k. Digital Economy Act.

Last.fm släppte nyligen en lista över de mest scrobblade låtarna under perioden oktober 2009 till oktober 2010. Ke$ha var den mest scrobblade artisten, med 15,9 miljoner uppspelningar, tvåa kom Mumford & Sons med 11,6 miljoner, följda av Arcade Fire, 11,1 miljoner, Gorillaz, 10,5 miljoner och Vampire Weekend, 10 miljoner uppspelningar. Varje gång någon spelar upp en låt på sin dator eller mobil med Last.fm-applikationen installerad, skickas information om uppspelningen till Last.fm vilket gör det möjligt för tjänsten att se vilka låtar som spelas mest. Möjligheten finns också att scrobbla från andra musikapplikationer, t.ex. från Spotify, som också släppt sin årslista för mest spelade låtar. I Sverige toppas den av Eminem med Love The Way You Live. Hela listan finns på http://www.spotify.com/uk/2010-retrospective/sweden.

Siffror från Telenor i Norge visar att 65 procent av lyssnandet på musik genom WiMP sker från datorer, medan 35 procent sker från mobiler. Av mobilanvändarna kör ca 57 procent appen till iPhone, medan ca 43 procent använder appen till Android.

Twitter och Rdio har ingått ett samarbete som innebär att Twitter-användare kommer att kunna lyssna på musik direkt på Twitter. När en Rdio-användare twittrar en länk till musik, spelas musiken upp direkt i en spelare på Twitter för de som har ett Rdio-abonnemang. För alla andra spelas 30 sekunder av låten upp.

Daniel Johansson