12 augusti 2010

KlickTrack slås samman med Phonofile i nytt nordiskt samarbete

Det svenska musikbolaget KlickTrack – som arbetar med artister och skivbolag som vill sälja sin musik digitalt genom egna shopar direkt till fansen – har tecknat avtal om en sammanslagning med den digitala distributören Phonofile AS. Avtalet innebär att norska Phonofile övertar KlickTracks verksamhet i utbyte mot aktier i bolaget och etablerar ett operativt kontor i Stockholm. KlickTracks huvudägare Petri H. Lundén går in i Phonofiles styrelse.

Phonofile profilerar sig som Nordens största digitala distributör av musik. Bolaget har rättigheter till digital distribution av inspelningar från bl.a Border (Bob Hund, JJ, CEO), Smalltown Supersound (Lindstrøm, Annie), Grappa (Arve Tellefsen, Gitarkameratene), Adrian Recordings (Familjen, Andreas Tilliander), Rune Grammofon (Motorpsycho, Susanna and the Magical Orchestra) Regain Records (In Flames, Behemoth, Gorgoroth), KKV (Kari Bremnes, Sigvart Dagsland), Petroleum (Bjørn Eidsvåg, Kaizers Orchestra) och Oh Yeah! (Dumdum Boys).

– Ambitionen är kristallklar, säger Erik Brataas, vd i Phonofile. Vi ska vara det största och kvalitativt bästa distributören av musik ifrån oberoende skivbolag i Norden.

Enligt Brataas har etableringen av ett Stockholmskontor länge stått högt på önskelistan.
– Samgåendet med KlickTrack tillför oss kompetenta nyckelpersoner och kompletterande teknologi som kommer att stärka vår redan tidigare befästa position. Vi har en god utgångspunkt genom existerande avtal med svenska rättighetshavare. Med Daggan på plats i Stockholm och genom att få in svenska partners på ägarsidan och i styrelsen kommer vi utom tvivel att höja kvaliteten på vårt arbete gentemot svenska skivbolag och lägga förhållandena rätt för ökad visibilitet, tillgänglighet och organisk tillväxt.

– KlickTrack har under senaste året tittat på industriella lösningar för att kunna expandera fortare, säger KlickTracks styrelseordförande Petri H. Lundén. Genom vårt goda samarbete med Phonofile utkristalliserades en oemotståndlig lösning för sådan expansion. Ett plus ett blev helt enkelt mycket mera än två, som klyschan säger.

Som en del av uppgörelsen kommer Phonofile nu att ta över alla rättigheter till KlickTracks tjänster knutna till shop-lösningen för artister och skivbolag. Shoplösningen skall vidare erbjudas Phonofiles leverantörer och deras artister som en efterlängtad ”direct to consumer”-lösning för marknadsföring och försäljning av musiken direkt till fansen.

– Efter att i fem år gett oberoende skivbolag och artister ett enkelt sätt att själva ta kontroll över sin download-försäljning på sina hemsidor ger vi de nu även möjlighet att få hjälp med distribution
till andra download-shopar, kommenterar Daggan Stamenkovic, den tidigare vd för KlickTracks som nu blir anställd för att leda Stockholmkontoret.

– Tillsammans skapar vi nu Nordens största, och enda, digitala distributör/shoplösning och jag personligen ser mycket fram emot att våra erbjudanden så att vi också kommer att bli bäst på det vi gör.

Claes Olson