27 maj 2010

notiser

Den 3 juni lanseras en ny tjänst i Norge, www.lovly.no. Tjänsten kommer att samla alla lagliga musiktjänster på ett ställe och samtidigt presentera vilka norska artister som är mest populära på bloggar och Twitter. På eftermiddagen den tredje juni presenteras tjänsten på Rockefeller i Oslo, med konserter av bl.a. Casiokids, Tommy Tee och Pony & The Pirate.

Rapidshare har blivit friade av en domstol i Kalifornien, efter att ha blivit dragna inför rätta av porrtidningen Perfect 10. Perfect 10 menade att Rapidshare medverkade till intrång i upphovsrätten genom att tillåta att användare kunde ladda upp deras material till lagringstjänsten. Domare Marilyn L. Huff menar dock i sitt beslut att Rapidshare inte kan hållas ansvariga för vad privatpersoner gör med tjänsten. Rapidshares grundare Cristian Schmid säger i ett uttalande: "It is a milestone for us that this is also happening in the US. We are happy that the court in California has not bought into the odd line of argument put forward by Perfect 10 and we look forward to increasingly emphasise the major difference between RapidShare and illegal share-hosts."

Den 27 maj genomfördes en konsert med Nordiska kammarkorkestern i Tonhallen i Sundsvall, med en publik på 800 personer som medverkade direkt från International Tuba and Euphonium Conference i Tucson Arizona, USA. Den digitala sändningen gjordes i samarbete med Fiber Optic Valley, och Hans Eric Sandström, tekniskt ansvarig under konserten, säger: – Hittills har de digitala sändningarna handlat om envägskommunikation. Den dubbelriktade kommunikationen skapar förutsättningar för en helt annan sorts närvaro mellan konserten i Tonhallen och konferensen i Arizona.

Siffror från NPD Group visar att iTunes nu har 28% av marknaden för försäljning av inspelad musik i USA. Man har utökat dominansen kraftigt sedan man tog över rollen från Walmart som den största musikbutiken förra året. Walmart har idag 12% av marknaden, lika mycket som Amazon. Fyrtio procent av all musikförsäljning var digital under det första kvartalet 2010. Samtidigt meddelas att det amerikanska justitiedepartementet just nu genomför en undersökning av Apple's dominanta position på marknaden.

En brittisk undersökning genomförd av Wiggin and Entertainment Media Research visar att 44 procent av de britter som idag använder tjänster för illegal nedladdning av musik skulle vara villiga att betala för att få fortsätta använda tjänsterna. Hela 29 procent säger dock att de skulle flytta över till en annan tjänst istället. Av dem som kunde tänka sig att betala tyckte 59 procent att prisnivån 40 – 50 kronor i månaden var lämplig. Ett annat resultat av undersökningen var att 48 procent av de som medverkade kände till tjänster som Spotify och We7, men var inte intresserade av att ha ett abonnemang på dem.

Ytterligare en studie visar att musik är den viktigaste kategorin för viral spridning av videos på nätet. Forrester Research har analyserat 65 videos med totalt över 100 miljoner visningar och konstaterar att 57 procent av dem var musikvideos, medan 17 procent var användargenererade videos.

Intäkterna för á la carte downloads gick ned med 3 procent i Japan under 2009 jämfört med 2008. RIAJ rapporterar att totalt genomfördes 462 miljoner betalda downloads under året.

Bittorrent-sajten Isohunt har blivit beordrade att omgående stänga ned tillgången till torrenter som leder till illegalt publicerat material. Sajten lanserades i förra månaden i en "light" variant med bara en sökmotor och inga kategorier, men det nya beslutet säger att detta inte är tillräckligt.

Daniel Johansson