19 maj 2010

Notiser

Under tisdagen gick det återigen att nå The Pirate Bay, efter att Cyberbunker stängt leveransen av bandbredd. Samtidigt gick Piratpartiet ut med meddelandet att man nu tar piratsajten under sina vingar.
Partiledare Richard Falkvinge säger: "Vi tröttnade på Hollywoods katt- och råttalek med The Pirate Bay och beslutade oss för att själva erbjuda sidan bandbredd. Det är dags att ta tjuren vid hornen och stå upp för vad vi anser är en laglig aktivitet."

Spotify har introducerat två nya abonnemangsmodeller som läggs till de redan existerande abonnemangen Spotify Free och Spotify Premium. De nya heter Spotify Unlimited och Spotify Open. Unlimited innebär att man för halva månadskostnaden jämfört med Premium kan strömma musik obegränsat, utan reklam, men man kan inte lagra musiken lokalt. Unlimited fungerar inte heller med mobilappar, och strömmar inte med den högsta kvaliteten 320 kbps. Spotify Open är en ny version av Spotify Free där man kan lyssna på musik gratis, men bara 20 timmar i månaden. Denna version innebär inte heller att användaren behöver någon personlig invite, men precis som Spotify Free är den finansierad genom reklam. Spotify har nu åtta miljoner låtar i katalogen.

Siffror från BigChampagne visar att MySpace har tappat i betydelse när det gäller musik och att YouTube istället har tagit över. För två år sedan levererade MySpace fler strömmar i genomsnitt av en låt än videon på YouTube, men idag ser förhållandet helt annorlunda ut. YouTube levererar idag 2 miljarder videovisningar, per dag.

The Echo Nest kommer tillsammans med Play.me att göra det möjligt för applikationsutvecklare att på ett enkelt sätt få tillgång till musik för sina appar. I ett officiellt meddelande skriver man att ett av de stora problemen med nya spännande appar är att de har svårt att få till licenser. Målet är att applikationsutvecklare ska kunna använda Echo Nest´s API-er och Play.me's katalog av musik. Play.me lanserades i början av 2010 och är en streaming on demand tjänst som har avtal med Sony Music, EMI, The Orchard, IODA m.fl.

En federal domstol har dömt Limewires grundare Mark Groton skyldig till intrång i upphovsrätten, medhjälp till intrång i upphovsrätten samt otillåten konkurrerande verksamhet. Limewire bygger på det decentraliserade fildelningsnätverket Gnutella samt fungerar som BitTorrent-klient. Förutom en gratisversion har Limewire en betalversion av programvaran. Den 1 juni meddelas vad straffet blir. Limewire har meddelat att man ämnar överklaga domen.

Warner Music Group har sällat sig till Universal Music Group, Sony Music och EMI i att licensiera ut sin katalog till Project Playlist. Detta efter att Project Playlist har kommit överens med Warner efter den stämning som tidigare gjorts.

Den amerikanske tjänsten Jelli har fått 7 miljoner dollar i riskkapital. Jelli är en musiktjänst som fungerar som en kombination av radio och streaming on demand. Användare kan rösta på låtar och styra vilka låtar som ska sändas samt fungerar som ett socialt nätverk.

Universal Music Group såg en nedgång i intäkterna från digital distribution på 1,7 procent under det första kvartalet detta år. Totalt gick intäkterna ned med 13,4 procent jämfört med samma period förra året. Skälen till de minskade digitala intäkterna anges vara en stor nedgång i försäljningen av ringsignaler, samt att marknaden för a la carte downloads i USA stabiliserats efter flera år av stadig tillväxt.

Den populära amerikanska videotjänsten Vevo livesände The Nationals konsert på Brooklyn Academy of Music i lördags. Det var den första livesändningen tjänsten genomförde.

De amerikanska rättighetssällskapen ASCAP, BMI och SESAC har sällat sig till Viacoms stämning av YouTube. Totalt kräver Viacom 1 miljard dollar av YouTube eftersom man anser att YouTube bär ansvar för att inte ha tagit bort illegalt publicerat material.

Sonisphere har startat ett samarbete med musiktjänsten We7 som innebär att alla som köper en biljett kommer att få ett två veckors Premium-abonnemang med på köpet. Erbjudandet gäller endast i Storbritannien.

Det tyska rättighetssällskapet GEMA har krävt att YouTube ska plocka bort 600 musikvideos efter att förhandlingar kring licenserna havererat.

Daniel Johansson