4 maj 2010

Vem äger egentligen The Pirate Bay?

Efter att det lilla amerikanska IT-företaget Business Marketing Services i förra veckan meddelat att man har för avsikt att köpa The Pirate Bay kom BitTorrent-sajten återigen i rampljuset i förra veckan. Det amerikanska företaget ägs till 78 procent av Hans Pandeya, som även tidigare varit involverad i försöket att köpa The Pirate Bay.

Nyligen köpte Hans Pandeya upp majoriteten i Business Marketing Strategies för 325 000 dollar och är numera också vd för det amerikanska IT-företaget.
Kort efter att den planerade affären offentliggjorts gick företrädare för The Pirate Bay ut på sin blogg och skrev att man inte har för avsikt att sälja domänen till företaget. Man kallade det hela för en ren "lögn".
Med i de nya affärsdiskussionerna kring sajten har dessutom även den amerikanske branschkändisen Ted Cohen kommit efter att han på ett seminarium på musikmässan Musexpo i Los Angeles sagt: "My new client is Pirate Bay".

Samtidigt medverkade en av grundarna till The Pirate Bay, Peter Sunde, i ett musikbranschseminarium i Storbritannien nyligen, där han hamnade i skarp polemik med bl.a. Geoff Taylor från BPI. Mer om debatten finns att läsa på MusicWeek.com.

Man kan tycka vad man vill om alla turer kring The Pirate Bay, men ställt bortom allt tvivel är i alla fall att BitTorrent-sajten fortsätter att frodas från ett användarperspektiv. Efter att både Isohunt och Mininova blivit rumphuggna genom rättsliga processer har besöken till sajten ökat och idag är The Pirate Bay utan tvekan värlens absolut största sajt för torrenter.

Ungefär en procent av samtliga Internetanvändare besöker sajten dagligen enligt data från Alexa, och i Sverige är det den tjugonde mest besökta sajten av alla (se hela listan på Alexa)

Så, frågan blir nu vem som egentligen äger The Pirate Bay?
Grundarna hävdar med idog beslutsamhet att de inte har "någonting" med tjänsten att göra längre. Den eller de som har kontrollen över den officiella bloggen hävdar bestämt att de inte tänker sälja domänen. Samtidigt säger Hans Pandeya att nu "SKA" han köpa den.

En stilla undran blir då "vem" den egentligen ska köpas av, om inte säljaren vill sälja?

Daniel Johansson

Länk:
Hans Pandeya om köpet / SVT24