4 maj 2010

Notiser

Det holländska rättighetssällskapet Buma/Stemra lade nyligen fram ett förslag till en licens för fildelning. Förslaget har skickats till en arbetsgrupp i den holländska regeringen för utvärdering. I ett pressmeddelande säger Buma/Stemra att licensen ska fungera i samarbete med internetleverantörer och endast gäller för privatpersoner som fildelar utan kommersiellt syfte. En intressant fråga i sammanhanget blir följaktligen vart gränsen för kommersiellt användande går.

Albumet Glee: The Music – The Power Of Madonna, säljer mer digitalt i Storbritannien än vad det gör på cd. Första veckan såldes 15 276 cd-skivor jämfört med 15 658 digitala album.

Den 31 maj stängs musiktjänsten Lala ned. Befintliga kunder kommer att få kredit på iTunes för de pengar de har kvar att använda. Apple köpte nyligen upp Lala och de flesta analytiker menar att detta är ett steg Apple nu tar för att lansera en egen streamingtjänst i iTunes.

En federal domstol i USA har beordrat utlämnande av identiteter bakom IP-adresser från State University of New York. RIAA hade identifierat en IP-adress som användes för att begå intrång i upphovsrätten, men universitetet menade att man inte har rätt att lämna ut personuppgifter. 2nd U.S. Circuit Court of Appeals menar dock i sitt beslut att anonymitetsaspekten inte kan användas när någon begår ett brott mot upphovsrättslagen.

MXP4, ljudformatet som gör det möjligt skapa interaktiva funktioner och addera mer material i själva ljudfilen, har fått närmare 30 miljoner i riskkapital från Orkos Capital, Sofinnova Partners och Ventech. Pengarna ska bl.a. användas för att öka takten på införandet av formatet på olika musiktjänster. Det franska företagets VD Albin Serviant säger: "MXP4 gör för musiken vad 3D gör för filmindustrin."

Enligt en ekonomisk studie från The Computer & Communications Industry Association (CCIA) innebar bl.a. funktionen med "fair use" att de branscher som bygger på upphovsrätten totalt kunde se en intäktsökning på 36 procent mellan åren 2002 och 2007, från 3,4 biljoner dollar till 4,7 biljoner. Enligt studien, som heter "Fair Use in the U.S. Economy", är det just fair use som har gjort det möjligt för branscherna att skapa den tillväxten, som också innebär att antalet anställda ökat från 16,9 miljoner år 2002, till 17,5 miljoner 2007.

YouTube testar möjligheterna med betalfunktion för de innehållsägare som vill ta betalt för sina videos. Funktionen är tänkt att fungera ungefär som när man hyr en film. En pilot har genomförts med filmer från Sundance Film Festival och även med filmer från Bollywood.

MusikPitch.com har lanserat en ny funktion som ska länka samman icke professionella låtskrivare med A&R-personer, varumärken som söker reklammusik och andra aktörer som t.ex. film och TV-producenter som letar musik för sina produktioner. De som söker musik skriver in vad de vill ha för sorts musik, samt en budget, varpå låtskrivarna kör igång och skriver. Om en relation uppstår, är tanken att beställarna löpande ska kunna ge feedback på låtskrivarnas arbete för att finjustera så att musiken blir perfekt för ändamålet.

Möjligheten att låna digitala musikfiler från sitt bibliotek har funnits under några år i Sverige, bl.a. genom Naxos Music Library, som mest innehåller klassiskt, jazz och folkmusik, och Musikwebb.se som har en blandad katalog på 2 miljoner låtar. I USA har denna möjlighet ännu inte funnits, men nu har Library Ideas slutit avtal med Sony Music Entertainment för att erbjuda bolagets katalog som digital utlåning på olika bibliotek.

Apple meddelar att man har sålt 1 miljon iPads fyra veckor efter lanseringen. De positiva kommentarerna kring apparaten flödar online. Undertecknad såg för övrigt en iPad för första gången på tåget mellan Falköping och Göteborg förra veckan. Användaren, en kille i tjugoårsåldern, såg hejdlöst nöjd och stolt ut.

Daniel Johansson