28 januari 2010

: notiser

Datortillverkaren HP kommer att lansera en musiktjänst bundlad med sexton av sina datormodeller. Man släpper tjänsten i samarbete med Omnifone och plattformen Musicstation som bl.a. möjliggör streaming on demand. För en fast månadskostnad kan HP-kunder strömma obegränsat med musik och också ladda ned ett begränsat antal låtar i månaden som de får behålla.

24-7 Entertainment har meddelat att man totalt sålde ca 150 miljoner downloads under förra året via plattformen. Det är en ökning med 32 % jämfört med året innan.

Det nya formatet Music DNA klarar av att uppdateras på distans, d.v.s. filformatet kan ta emot ny information som bilder, texter, länkar eller blogginlägg och tweets. Beggars Group har bl.a. sagt att man kommer att distribuera musik med det nya formatet.

iTunes Store har skrivit ett paneuropeiskt licensavtal med engelska upphovsrättssällskapet PRS. Andrew Shaw, från PRS, säger i ett uttalande: "In our view (the deal) demonstrates that PRS for Music provides a compelling pan-European offering and leads the market in enabling digital music growth, whilst delivering vital royalties to our members."

Den långa juridiska processen mot Jammie Thomas, amerikanskan som fälldes för upphovsrättsintrång och dömdes betala motsvarande ca 13 miljoner kronor i böter, fortsätter. I förra veckan dömde en ny instans Thomas till böter, men kraftigt reducerade sådana motsvarande ca 350 000 kronor.

SoundCloud, som har en populär musikspelare för webben, och musikbloggsaggregatören HypeMachine har ingått ett samarbetsavtal. Alexander Ljung från SoundCloud säger: "Hype Machine är en mycket viktig plattform för att skapa uppmärksamhet kring nya releaser bland fans på webben. Vårt samarbete gör det möjligt för labels och artister att involvera sig i den levande och betydelsefulla bloggcommunityn och för bloggare att få tillgång till officiella pre-releases direkt från källan."

Vodafone avslöjade under Midem att man nu har 450 000 betalande abonnenter på sin musiktjänst. Katalogen utgörs av 2 miljoner låtar och kunden kan själv välja bland flera olika modeller, paketlösningar, all you can eat, a la carte downloads etc.

Spotify har meddelat att man nu har över 7 miljoner registrerade användare totalt på alla marknader man finns på, varav ca 3,5 procent är Premium-användare, d.v.s. 250 000 stycken.

Det digitala albumet från stödkonserten Hope for Haiti, som spelades in förra fredagen, har sålt mycket bra första veckan och kommer att nå första platsen på Billboard 200 denna vecka. Det är första gången som ett endast digitalt släppt album når första platsen.

En kinesisk domstol friade nyligen sökmotorn Baidu för sin mp3-jänst. Warner, Universal och Sony hade stämt den stora kinesiska sökmotorn för upphovsrättsintrång eftersom de driver en musiktjänst som direkt djuplänkar till illegalt publicerade mp3-filer på webben. Det är tredje gången som Baidu frias i kinesisk domstol för sin musiktjänst.

Identifikationstjänsten Shazam, som bl.a. finns för iPhone, avslöjade under Midem att man i dagsläget driver försäljning av 200 000 downloads varje dag. Genom att håll mobilen mot ljudkällan får man automatiskt tillbaka information om vilken artist och låt det är, och kan då direkt köpa låten och ladda ned den.

Den nya rekommendations- och playlistfunktion som YouTube tidigare avslöjat att man utvecklat finns nu tillgänglig på www.youtube.com/disco.