14 januari 2010

: notiser

FreeAllMusic.com, en reklamfinansierad musiktjänst, har licensierat musik från både Universal och EMI. Användare godkänner att få se ett videoklipp innan man kan ladda ner gratis downloads av utvalda låtar från bolagens kataloger.

24-7 Entertainment har infört funktionen med streaming i sitt erbjudande. Först att använda det nya erbjudandet är danska TDC som har 6,1 miljoner låtar tillgängligt för streaming on demand. Frank Taubert, CEO för 24-7 Entertainment säger i ett uttalande: "This was a natural progression in response to the latest market developments and growing consumer demand for streaming services. We are pleased that TDC enhanced their attractive offer with our streaming component and once again, at no additional cost to the subscriber."

I Storbritannien fortsätter arbetet med införandet av den s.k. Digital Economy Bill, en lagstiftning som bl.a. ska införa "three strike model" och göra det enklare att identifiera och hantera personer som begår upphovsrättsintrång på nätet. I den senaste vändningen kritiserade bl.a. Google klausul 17 som innebar att Secretary of State fick makt att styra lagstiftningen utan att det först skulle gå genom parlamentet. Detta har nu ändrats, och den 18 januari går förslaget vidare till nästa instans.

I USA har en federal domstol tagit upp en stämning som rör de stora skivbolagens prissättning av digitala downloads. Ett flertal stämningar gjordes under 2005 och 2006, som menade att skivbolagen ingått en intern överenskommelse om att alla skulle ta ut 70 cent per download. En lägre domstol dömde till skivbolagens fördel i oktober 2008 men ärendet har nu tagits upp återigen av U.S. Second Circuit of Appeals i New York.

De amerikanska tjänsterna WaTunes och Digit har ingått ett strategiskt samarbete som innebär att artister och musikägare får tillgång till en ny service för mobil distribution av musik, ringsignaler, videos, bilder och annat innehåll. Artister som Kanye West, Fall Out Boy och Drake använder redan WaTunes som distribuerar ca 500 000 ringsignaler och som också fungerar som en social plattform för fans.

En undersökning genomförd av Harris Interactive på uppdrag av BPI visar att den illegala nedladdningen från fildelningsnätverk har legat på samma nivåer i Storbritannien under år 2009. Samtidigt har nedladdningen från legala tjänster såväl som från cyberlockers som mp3-sajter ökat under året. Av de 3 442 intervjuade britterna var det 47% som köpte musik legalt via downloadtjänster under den senaste sexmånadersperioden.

Den 30-31 januari 2010 genomförs evenemanget Music HackDay i Stockholm. Eventet syftar till att samla teknik- och musikföretag för att under ett par dagar hitta på och skapa nya applikationer och lösningar. Medverkande företag på eventet är bl.a. SoundCloud, Last.FM, Spotify, Songkick, Bambuser, Bandsintown, Sonos, Sveriges Radio och TuneRights. Ansvarig för evenemanget är Mattias Arrelid, Henrik Berggren och Dave Haynes. www.musichackday.org

Den nya brittiska musiktjänsten Sky Songs har skrivit licensavtal med Merlin. Det innebär att tjänsten i fortsättningen kommer att innehålla musik från indiebolagen. Sky Songs är en streamingtjänst som lanserades i oktober 2009 och som erbjuder obegränsad streaming av katalogen för 6,49 pund i månaden, samt möjligheten att kunna ladda ned enskilda spår eller hela album.

AEG Live vann två priser vid Mobile Excellence Awards. Priserna kom för de funktioner och det innehåll man producerade för mobiler under Michael Jackson Memorial. AEG Live sade i ett officiellt uttalande: "We are also truly humbled by the Peoples Choice award. Giving people a choice, who might not have even been able to view this historic moment by creating original content for mobile was an extraordinary experience and milestone for the music industry."

Rdio, den nya musiktjänsten från Niklas Zennström och Janus Friis, har lanserat en privat beta-version till iPhone. Tjänsten bygger på streaming-on-demand och planen är enligt Wired att tjänsten ska släppas publikt i USA under första halvåret 2010.

Grooveshark har blivit stämda av Universal för att de använder musik ur deras katalog för gratis uppspelning på sajten. I juni 2009 stämdes sajten också av EMI, men de lade ner stämningen under hösten och licensierade istället sin katalog till sajten.

Den digitala försäljningen av album i Storbritannien gick upp med 56,1 procent under år 2009 avslöjar BPI. Ökningen lyckades dock inte kompensera för den fortsatta nedgången i fysisk försäljning, totalt gick intäkterna för album ned med 3,5% under året. Men försäljningen av a la carte downloads, singlar, gick upp kraftigt under året, totalt såldes närmare 150 miljoner downloads, en ökning med 32,7% jämfört med 2008. Geoff Taylor, från BPI, kommenterade siffrorna: "While sales of physical CDs continue to trend downwards, music fans are clearly responding to the explosive growth of digital retailers and outlets selling and streaming music in the UK – 2009's record singles result is clearly encouraging."

Daniel Johansson