17 december 2009

: notiser

I samband med att MySpace köpte upp imeem har möjligheten att använda imeem Snocap för att sälja musik för artister försvunnit. Över 110 000 artister har använt sig av shopen som lanserades av Napster för några år sedan, och som köptes upp av imeem i april 2008. Dessutom verkar det som om de innestående pengar som artisterna tjänat på sin försäljning inte kommer att betalas ut. MySpace säger i ett uttalande: "The asset sale to MySpace Music was part of a foreclosure process which resulted from the lien certain secured creditors had on all the assets of imeem. MySpace Music did not acquire imeem's outstanding debts, including the money imeem owed to artists under the Snocap relationship."

MusicAlly har släppt en lista över vad de anser vara de 200 bästa startup-företagen inom digital musikdistribution under 2009. Bland företagen finns många som MI rapporterat om under året, bl.a. AbbeyRoad Live från EMI, Bandcamp, Goom Radio, Hitlab, IPREDator, MOG All Access, Next Big Sound och Vevo. Hela listan finns här: http://musically.com/blog/2009/12/16/the-a-to-z-of-digital-music-startups-in-2009/

Apple har stämt Nokia som en motåtgärd för den stämning Nokia lämnade in tidigare i höst. Apple menar att Nokia helt enkelt ligger efter i utvecklingen och därför försöker få intäkter genom patentavgifter. I stämningen står bl.a. följande att läsa: "Nokia has sought to gain an unjust competitive advantage over Apple by charging unwarranted fees to use patents that allegedly cover industry compatability standards."

Webbtjänsten Seeqpod, som stämdes av musikindustrin tidigare i år, är enligt egna uppgifter på väg att köpas upp av ett japanskt medieföretag. Seeqpod indexerar mp3-filer som ligger publicerade runt om på webben och gör det möjligt för användare att lyssna på musiken direkt i webbrowsern. Flera av de som tidigare jobbade med Seeqpod är nu engagerade i den nya söktjänsten Mikojo.com.

MusicChoice har genomfört en europeisk underökning som visar att många anser att digital nedladdning av musik är den viktigaste musikhändelsen som hänt under de senaste trettio åren. Fem tusen personer har intervjuats runt om i hela Europa, och digital nedladdning kom före sådana saker som TV-kanaler som visar musikvideos (t.ex. MTV), talangshower (t.ex. Idol) och Michael Jacksons död.

Visible Measures har släppt en lista över de tio videos som spreds och sågs mest på nätet under 2009. I topp finns trailern till Twilight Saga: New Moon, som sågs en bra bit över en halv miljard gånger online, men resten av topplistan består enbart av musikvideos. På andra plats kom Beyoncé med videon till Single Ladies som sågs 333 miljoner gånger och på tredje plats Lady GaGa med Poker Face, som sågs 317 miljoner gånger.

MusicWeek har tillsammans med Will Page från PRS djupstuderat sex månaders statistik från Spotify i Storbritannien. Det visar sig att av de 4,5 miljoner låtar som fanns tillgängliga under perioden (februari – juli 2009) var det hela 1,5 miljoner låtar som inte streamades en enda gång. Totalt levererades 1 miljard strömmar till de 2,7 miljoner brittiska användarna under perioden. Page har i en tidigare rapport visat att endast 3 miljoner av de totalt 13 miljoner låtar som fanns tillgängliga som downloads på samtliga shopar i Storbritannien faktiskt köptes under 2007. Page säger till Music Week: "The demand curve for Spotify in the UK in the analysis period tells us something about demand. Even with an access model, we have evidence of a normal ?hit heavy/skinny tail’ distribution."

TourSavant.com är en ny amerikansk tjänst som ska hjälpa band att hantera sina turnéer. Tjänsten ska fungera som en "virtuell tour manager" och underlätta för artister att planera sin turné, kommunicera med spelställen, hyra bilar, hitta billiga hotell, bensinstationer o.s.v.

Pandora har tagit över en stor del av onlinemarknaden för strömmande musik i USA. Tjänsten har fördubblat antalet registrerade användare bara under det här året, och har nu 40 miljoner användare trots att tjänsten bara finns tillgänglig i USA. Enligt en studie från Ando Domestic Ranker står Pandora för 44 % av det totala radiolyssnandet online i USA. Det som har drivit upp användningen är framför allt iPhone-appen som har 10 miljoner användare.

Musikteknikföretaget BACH har skrivit avtal med fyra digitala musiktjänster i Kina: Beeku, Cloud China, Wawawa och Aceway. BACH har utvecklat analysfunktionen MusicDNA som analyserar musiken utifrån tempo, instrument, amplitud såväl som känslostämningar och "färg". Tekniken ska användas för att leverera mer utvecklade rekommendationsfunktioner för kinesiska musiklyssnare. BACH har kontor i Tyskland, Kina och Norge.

MTV Games kommer under 2010 att lansera ett nytt spel i serien Rock Band, denna gång med Green Day. Bandet avslöjade detta tillsammans med Warner och MTV i samband med Spike Video Games Awards.

Digitale distributören TuneCore har ingått samarbetsavtal med MySpace Music, ett avtal som innebär att deras katalog kommer att göras tillgänglig på de marknader där MySpace Music finns.

IFPI i Israel har nått en uppgörelse med tio s.k. cyberlockers, sajter som erbjuder virtuellt lagringsutrymme online. De tio tjänsterna hade hostat musik som inte godkänts av rättighetshavarna. Uppgörelsen innebär att tjänsterna kommer att betala ett skadestånd på motsvarande ca 350 000 kronor till skivbolagen.

Smule Nabs, en utvecklare av musikapplikationer till iPhone har fått över 50 miljoner kronor i kapitaltillskott från bl.a. Shasta Ventures. Smule Nabs ligger bl.a. bakom apparna I Am T-Pain och Leaf Trombone: World Stage.

Daniel Johansson