4 december 2009

: Notiser

Intäkterna för digital distribution av musik gick ned med 1 procent i Japan under det tredje kvartalet 2009, jämfört med kvartalet innan, samtidigt som det ekonomiska värdet på den digitala musikförsäljningen gick upp med 4 procent. Det rapporterar skivbolagens branschorganisation RIAJ (Record Industry Association of Japan). Totalt såldes 117 miljoner downloads under kvartalet.

MySpace Music lanserades under veckan i Storbritannien. Tjänsten har reklamfinansierad streaming av musik on demand och möjligheten att köpa downloads i samarbete med iTunes. Katalogen utgörs av musik från alla majors samt från Merlin, The Orchard, IODA och Nettwerk. MySpace Music kommer också att erbjuda gratis downloads varje dag från olika artister, bland de första ut är Peter, Bjorn & John.

Spotify meddelade nyligen att man nu har sex miljoner användare i de sex länder som tjänsten finns tillgänglig. Under 2010 planerar man att lansera tjänsten i Kina och Tyskland, samt i USA under det första kvartalet. Tre miljoner av användarna kommer idag från Storbritannien. I genomsnitt lyssnar varje användare på 94 minuter musik per dag.

Den norska webbrowsern Opera har lanserats i version 10.10 som gör det möjligt att lyssna på musik direkt i browsern genom en inbyggd musikspelare. Opera Unite Media Player heter spelaren som också klarar av att spela upp musikfiler som ligger på den egna datorn samtidigt som man är ute och surfar.

7Digital har lanserat sin downloadtjänst i Norge och Finland och finns nu i totalt 16 länder runt om i världen. Katalogen består av ca 8 miljoner låtar. 7Digital agerar också underleverantör för digital försäljning av downloads till Last.fm, Winamp och Spotify.

MOG, ett nätverk av musikbloggar, kommer att släppa en prenumerationsbaserad tjänst för streaming on demand av musik i USA. Tjänsten ska heta MOG All Access, innehålla en katalog på 6 miljoner låtar och kosta 5 dollar i månaden. Samtliga majors och en stor del av indiebolagen har licensierat sina kataloger till MOG All Access. Målet är att lansera tjänsten också i Europa under 2010.

Stockholms tingsrätt har beslutat, åtminstone tillfälligt, att Portlane, som hostar sajten openbittorrent.org, inte behöver stänga ned tillgången till sajten. Tingsrätten menar att det krävs mer än ett tillhandahållande av en internetaccess för att företaget ska anses begå intrång i upphovsrätten.

Tio personer har blivit arresterade i Japan för att ha spridit filmer och musik med fildelningstjänsten Share, en populär tjänst i Japan. Share bygger på samma tekniska arkitektur som det tidigare mycket stora nätverket Winny.

Den kanadensiska BitTorrent-sajten IsoHunt har återigen stämt CRIA (Canadian Recording Industry Association). Redan i september förra året stämde IsoHunt organisationen för att, som man menade, ha hindrat tjänsten i sin verksamhet och man ville då få en domstol att bedöma tjänsten som laglig. Detta skedde inte, och i våras var fallet återigen uppe. Domstolen tog då beslutet att enda möjligheten att avgöra fallet var genom en fullständig rättegång. Nu kommer fallet med stor sannolikhet att gå till Högsta Domstolen i Kanada. IsoHunt är numera den näst största BitTorrent-sajten i världen, efter The Pirate Bay, sedan Mininova tagit bort i stort sett samtliga torrenter från sin sajt.

Daniel Johansson