27 oktober 2009

: Notiser

Veckans Digitalnytt presenterar nyheter – och intressanta rykten – om tunga namn som Google, MySpace och Facebook. Men också det senaste från skaparna av Skype och Kazaa. Liksom en digital heterotest från Stockholm Pride Festival…

Niklas Zennström och Janus Friis, skapare av bl.a. Kazaa och Skype, är på gång med en ny satsning för strömmande musik. Planen är att Rdio, som tjänsten heter, ska lanseras i början av 2010. Musiktjänsten kommer att vara webbaserad, men med möjlighet att också strömma till mobiler. Janus Friis säger: "Vi har sett många reklamfinansierade modeller för musik komma och gå. Men vi känner att det nu är dags för ett tilltalande erbjudande med en hållbar prenumerationsmodell." Tjänsten befinner sig i pre-beta version och testas internt.

Många väntar med spänning på vad Google kommer att lansera inom de närmaste dagarna. De flesta förväntar sig en musikfunktion integrerad på Google som gör att användare kan strömma musik direkt efter att man har gjort en sökning på en låt eller en artist, samt att man ska kunna klicka på en köpknapp för att kunna ladda ned låtarna. Rykten säger att ett flertal aktörer kommer att ingå i satsningen, däribland imeem, Pandora, iTunes och AmazonMP3.

Enligt Telegraph är Facebook och MySpace på väg att teckna ett nytt samarbetsavtal som skulle innebära att tjänsterna kommer att dela innehåll med varandra. Ett möjligt utbyte är att registrerade användare på Facebook kommer att kunna integrera musik och videos från MySpace på sina sidor. Samtidigt meddelar Facebook att man lanserar en funktion där man kan ge bort digital musik till kompisar på tjänsten, endera som nedladdningar eller som strömmande "websongs".

John Mayer har släppt en ny musikvideo där tittarna kan interagera med videon, t.ex. med sin mobil. Musikvideon tillhör en trend som kallas Augmented Reality och som handlar om att föra samman nätet med fysiska miljöer. Se videon här: http://musically.com/blog/2009/10/20/john-mayer-unveils-augmented-reality-music-video/

MusicAlly har släppt siffror rörande Nokias musiksatsning Comes With Music. Siffrorna visar att totalt 107 000 personer har registrerat sig för tjänsten på de marknader där tjänsten lanserats. I UK har tjänsten ca 33 000 användare, i Singapore ca 19 000 och i Australien 20 000 registrerade användare.

Nokia har stämt Apple eftersom man anser att Apple gjort intrång i flera av Nokias patent när man lanserade iPhone år 2007. Nokia säger att man investerat över 400 miljarder kronor i forskning och utveckling och man menar att Apple är "free riders" på bekostnad av andras innovationer.

Metalbandet Gama Bomb har inlett ett samarbete med RapidShare som innebär att deras album kommer att finns tillgängligt för gratis nedladdning på lagringstjänsten från den 5 november. CD-albumet släpps först i februari, då med ytterligare några exklusiva spår.

Public Enemy lyckades snabbt få ihop de pengar man sökte från fansen för att finansiera utgivningen av sitt nästa album. På mindre än två veckor lyckades man få in 50 000 dollar genom tjänsten Sellaband.com.

EU har tillsammans med ett antal rättighetssällskap, skivbolag och musiktjänster ingått ett nytt samarbete för att gemensamt utveckla en paneuropeisk licensieringslösning för musik online. Med i samarbetet finns aktörer som STIM, SACEM, Apple, Nokia, EMI och Universal Music. Officiellt uttalande från EU finns här: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/09/486&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Real Networks, som äger musiktjänsten Rhapsody, meddelar att man har sålt 500 000 nedladdningar av sin iPhone-applikation i USA. För 14.95 dollar i månaden kan användaren strömma obegränsat med musik till sin iPhone eller iPod Touch.

3 i Storbritannien kommer att erbjuda Spotify bundlat med mobilen HTC Hero. Mobilen har Android som operativsystem och kommer att kosta 99.99 pund. Den löpande kostnaden för hela mobilabonnemanget, inklusive Spotify, sträcker sig över två år och blir 35 pund i månaden.

Stockholm Pride har lanserat en sajt där man kan testa hur hetero ens spellistor på Spotify egentligen är. Sajten finns på http://stockholmpride.org/spotify.

Daniel Johansson