11 september 2009

Apple släpper iTunes LP

Precis som förhandsryktet sagt släppte Apple-bossen Steve Jobs förra veckan under ett pågående pr-event nyheten att iTunes presenterar ett nytt digitalt albumformat.

Det som tidigare kallats "Project Cocktail" heter i skarpt läge iTunes LP. Det innebär förutom huvudnumret, albumets låtar, extramaterial som dokumentärer, låtttexter, fotografier. Bland de första titlar som släpps är The Doors The Doors, Grateful Deads American Beauty, Norah Jones Come Away With Me och Highway 61 Revisited med Bob Dylan. I de första kommentarerna har det också hetat att klassiska ständigt säljande album som dessa kommer att vara typiska för iTunes Apple – då det ofta finns extramaterial kring dessa eller goda incitament att ta fram sådant. Kostnaden för att handla en iTunes LP är ännu inte offentligt. Audio- och filminnehållet i iTunes LP kommer att kunna synkas till t.ex. iPod och iPhone, det är mer oklart hur det blir med interaktiva innehålll. MI återkommer med mer fakta snarast möjligt.

Lars Nylin