7 september 2009

Spotify Mobile lanserat

Under måndagen lanserades Spotify till iPhone, iPod Touch och Android. Användare i Storbritannien, Sverige, Spanien, Frankrike, Norge och Finland som har Premium-konton kan nu ladda ned applikationen på Apples App Store, samt på Android Market, förutom i Finland där Android-applikationen inte finns tillgänglig ännu.

Applikationen fungerar på precis samma sätt som för dator, det går att söka på artister, låttitlar, album, år eller genre och man kan skapa spellistor med mobilen. En automatisk synkronisering sker också mellan dator och mobil. Dessutom kan man ladda ned låtarna man valt i spellistan och spela upp dem även när man inte är uppkopplad.

Gustav Söderström, Director of Portable Solutions på Spotify, säger:
"Det här är en betydelsefull dag i Spotifys korta historia. Sedan vår lansering i oktober förra året har vi arbetat hårt för att kunna tillhandahålla en högkvalitativ tjänst åt våra användare, en tjänst som kan ge dem access till den musik de vill ha, närhelst de vill ha den."

I en intervju med It24 avslöjar Gustav Söderström också att applikationer till fler mobilplattformar är på gång, bl.a. till Sony Ericsson och Nokia:
"Nästa steg är att nå ut till fler telefoner. Världen är mycket större än iPhone och Android, även om de naturligtvis är jättebra plattformar.

Förhoppningen är nu att de nya mobilapplikationerna ska driva intresset för Premium-abonnemanget. Ett skäl till att den reklamfinansierade gratismodellen inte finns med i mobilversionen är att Spotify Mobile gör det möjligt att lyssna på musiken även när man är nedkopplad, och följaktligen går det inte att streama reklamen på samma sätt som till ständigt uppkopplade datorer.

Under dagen släpptes också en demo av Spotify till S60, d.v.s. mobilplattformen baserad på Symbians operativsystem som Nokia tagit fram. S60 licensieras ut av Nokia till ett flertal mobiltillverkare, t.ex. Samsung, Siemens och Panasonic, vilket innebär att ett flertal andra mobilmodeller kommer att kunna köra Spotify när denna version lanseras.

Mer information om Spotify Mobile finns på deras mobilsida.
www.spotify.com/en/mobile/learn-more/

Daniel Johansson