18 mars 2009

notiser vecka 12

Apple demonstrerade på tisdagen iPhone 3.0, en uppgradering av mobilen som bl.a. innebär möjligheten att kunna skicka MMS, funktioner som underlättar flyttande av text mellan olika applikationer samt sökfunktionen Spotlight som gör att användare kan söka efter material i alla applikationer samtidigt. Apple avslöjade vid presskonferensen att man totalt sålde 30 miljoner iPhones och iPods runt om i världen under 2008, varav 13,7 miljoner enheter var iPhones.

Kevin Cogill, som arresterades sommaren 2008 för att ha laddat upp nio låtar från Guns N’ Roses album Chinese Democracy på sin blogg, riskerar nu att få 6 månaders fängelse. Det är det straff åklagarsidan yrkar på när rätten ska göra en bedömning av om och i så fall hur stor skada Cogill orsakade med sin bloggpublicering.

Den nya sajten LoudCrowd.com har lanserats i betaversion, en community som försöker förena musik och onlinespel. Bakom tjänsten står Conduit Labs, som har ingått avtal med bl.a. Beggars Group och Domino för att kunna använda deras kataloger på tjänsten.

Gigotron vann priset för bästa mobilapplikation på South by Southwest som genomförs i veckan. Gigatron är en applikation för iPhone som gör att användare enkelt kan hitta konserter i städerna New York, Los Angeles och San Fransisco. Lagom till SXSW lanseras även tjänsten för Austin.

Open Source-spelaren Songbird har integrerat 7-digitals katalog i sin programvara, vilket innebär att musiklyssnare kan köpa downloads direkt i spelaren. Låtarna säljs som 320 kbps MP3-filer.

iMeem har fått hela 50 miljoner dollar i riskkapital från ett flertal investerare och DigitalMediaWire gjorde en videointervju med Dalton Caldwell i samband med Digital Music Forum East där Caldwell berättar lite mer om hur det sociala nätverket skapar intäkter.

Kolla in intervjun >>

Vodafone har meddelat att man kommer att ta bort DRM-skyddet på sin försäljning av downloads till mobiler. Universal, EMI och Sony Music har hittills meddelat att man är med på förändringen. Till en början kommer 1 miljon låtar att erbjudas genom Vodafone Music Store.