24 februari 2009

notiser vecka 9

Det mobila bredbandet fortsätter att öka kraftigt, med 52% under år 2008 jämfört med 2007. USB-modemen dominerar marknaden enligt de senaste siffrorna från IT Research, som också visar att 656 000 modem såldes under år 2008. Under 2009 tror man att det framför allt är inbyggt mobilt bredband i apparater som kommer att öka.

Lego har gett sig in i elektronikbranschen och kommer framöver att lansera produkter som t.ex. mp3-spelare och digitalkameror som är baserade på Lego-konceptet. De första produkterna når marknaden under sommaren 2009.

Under tisdagen den 17 februari röstade EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) för en rekommendation som uppmanar EU:s medlemsstater att inte införa lagstiftning som möjliggör övervakning om det inte föreligger brottsmisstanke. Utskottet riktar kritik mot den svenska regeringen när det gäller FRA-lagen och hur IPRED förväntas implementeras.

Radio Flyer har tagit fram en ny barnvagn vid namn Cloud 9 som har inbyggd mp3-spelare och högtalare. Tom Schlegel som varit ansvarig för framtagandet av produkten säger till CNN: "Music is such an important part of kids and families lives, we thought it would be great to have a speaker system built in the wagon."

NME.com och We7.com har startat ett samarbete som innebär att varje gång en artist eller en låt nämns på NME så länkas man till en widget som We7 har utvecklat där man kan lyssna på låten direkt på sajten.

Flo Rida satte nyligen digitalt rekord på veckobasis i USA med 636 000 sålda nedladdningar av singeln Right Round rapporterar Billboard. Flo Rida hade även det tidigare rekordet på 467 000 betalda nedladdningar av singeln Low under en vecka i januari 2008.

At&T har lagt till funktionen MusicID till sin mobilabonnenter. Teknologin har utvecklats av Gracenote, som tidigare hette CDDB, och används också av bl.a. Sony Ericsson som kallar funktionen TrackID.

Europaparlamentet röstade på torsdagen den 19 februari för en sänkning av momsen på vissa varor och tjänster, däribland på ljudböcker. Olle Schmidt, EU-parlamentariker, kommenterade: "Vi vet att låga momssatser på böcker bidragit till mer läsning. Därför är det självklart att vi ska ha samma låga skatt på ljudböcker."