Nyheter 19 januari 2023

Musikerförbundet och livesändningar

Musikerförbundet fortsätter sin utbildningssatsning Digitala Musiklyftet, med flera kurser under våren. I januari och februari genomförs fysiska kurser i bl a Göteborg och Stockholm.

Den 23 – 25 januari genomförs en tredagars gratis kurs för alla artister och musiker som vill fördjupa sig i hur man genomför livesändningar på nätet på bästa sätt, på Soundtrade Studios i Stockholm. Samma kurs genomförs sedan i Göteborg på Musikens Hus i Majorna, 6 – 8 februari.

Kursen ger praktiska, teoretiska och kreativa perspektiv på hur man når fans live online, inklusive fördjupning i hur rättigheter fungerar i det sammanhanget. Bland annat hur man sänder på YouTube kontra Facebook och vad som är skillnaderna, vilka andra plattformar som finns, och hur man tar betalt på bästa sätt.

Anneli Axelsson, som tillsammans med Maria Blom är projektledare för Digitala Musiklyftet, säger:

– Under pandemin när livescenen stängdes ner blev det tydligt att kunskapsluckorna var stora för svenska musiker när de enbart skulle överleva på den digitala arenan. Med ESF-projektstöd har nu Musikerförbundet fått en unik chans att stärka musikerkollektivet genom att ge gratiskurser i livestreaming, upphovsrätt, marknadsföring, stremingekonomi, digital musikproduktion och mycket annat.

– Under kursdagarna erbjuds föreläsningar med flera etablerade representanter från musikbranschen. Det nätverkande mellan musikbransch och utövare som IRL-kurserna skapar är en viktig del av målet med projektet. Vanligtvis befinner sig många på sin egen lilla ö i sitt eget skapande/pusslande, men i projektet skapas möjlighet att nå ut och träffa andra som kanske har den pusselbit som saknas!

Målet är att deltagarna efter kursen ska ha fått nya kontakter med folk i branschen och en förståelse för hur streaming av ljud och bild fungerar. Kursen leds av ett team erfarna pedagoger från R45 i Soundtrade Studios och förstärks av föreläsare från branschen med expertis inom kursens olika delområden.

Mer information om samtliga kurser, och möjlighet att anmäla sig, finns här:

https://www.digitalamusiklyftet.se/utbildningar/

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se