Nyheter 18 januari 2023

Annele-stipendiet ska stötta kvinnliga kreatörer

Till minne av Annele Hencz Mortimer-Hawkins instiftar Universal Music i år Annele-stipendiet, för att stötta unga, kvinnliga musikskapare i sin kreativa process. ”Vi har haft hennes smittande skratt och ’gör det nu’ med oss hela vägen”, säger arbetsgruppen i ett gemensamt uttalande.

I utlysningen av stipendiet skriver Universal Music:

Annele Hencz Mortimer-Hawkins var verksam i musikbranschen åren 1997-2021 och gick bort alldeles för tidigt i cancer. Annele var en engagerad medarbetare hos Universal Music och var tongivande i många artistlanseringar ända fram till slutet.

Annele-stipendiet syftar till att stötta kvinnliga kreatörer, förstärka möjligheterna att släppa fram sin fulla potential och ta nästa steg i karriären, då kvinnor fortfarande är underrepresenterade i musikbranschen. Med detta stipendie vill vi att Anneles outtröttliga passion i att lyfta fram varandras insatser får leva vidare och påskynda en positiv förändring.

”Annele var en ledstjärna för oss och så många i vår industri. Hon fanns alltid där för de som behövde en hjälpande hand, och dedikerade hela sin karriär till att skapa förutsättningar för artister och kollegor. På samma sätt som Annele alltid har funnits här för oss, så kommer hennes anda leva vidare genom detta stipendie. Det kommer att skapa möjligheter för unga kvinnliga artister, låtskrivare och musiker som alla kommer att ha en självklar plats i våra framtida hjärtan, på samma sätt som Annele alltid har en plats i våra”, säger Joakim Johansson, CEO på Universal Music Sweden.

I Anneles anda har Universal Music, hennes senaste arbetsplats, instiftat ett stipendium på 50.000 SEK. Stipendiet vänder sig till kvinnor mellan 18 och 35 år, som är verksamma i musikbranschen inom områdena låtskrivare, producent, musiker eller sångare/vokalist, med syfte att förstärka möjligheterna i den kreativa processen. År 2023 är första året stipendiet delas ut.

Stipendiet har tagits fram av en arbetsgrupp bestående av några av Anneles närmsta vänner och kollegor.

”Vi känner alla att det har varit en stor ära att få göra något så fint i Anneles minne, för att lyfta och stötta en kommande generation kvinnliga musikskapare. Vi har haft hennes smittande skratt och ’gör det nu’ med oss hela vägen”, säger arbetsgruppen kring Annele-stipendiet i ett gemensamt uttalande.

Arbetsgruppen för Annele-stipendiet består utav:
Mia Segolsson, Sofia Sandqvist, Emilie Rosenblad, Ulrica Örn, Anna Skogh, Tine Wallén och Helene Graham.

Du kan nominera någon annan eller ansöka själv. Kriterier och ansökningsprocess finns här: www.annelestipendiet.se

Christel Valsinger