Nyheter 6 december 2022

4 Snabba: Albin Johnsén, Mello-aktuella Charming Music

Tillsammans med Mattias Andréasson och Jakob Karlberg driver Albin Johnsén labeln Charming Music sedan i vintras. Ett 40-tal releaser har det blivit under året, och nu är deras artist Rejhan klar för Melodifestivalen 2023.

När MI intervjuade dig för tre år sedan var du nybliven label manager för Realistic Recordings på artistbyrån Jubel. Är Charming Music en vidareutveckling av vad du påbörjade där?

– Både ja och nej. På ett sätt är ju allt en utveckling från tidigare erfarenheter men Charmings verksamhet har inget att göra med Realistic eller Jubel. Efter tiden på Jubel så konsultade jag som A&R under en period innan jag startade upp Charming tillsammans med Jakob Karlberg och Mattias Andréasson. Den stora skillnaden nu är att vi är helt självgående, vi har varken en major i ryggen eller externt kapital.

Hur ser organisationen ut med distribution, PR, A&R etc? 

– Nu i början försöker vi göra allt vi kan inhouse. Förenklat så kan man säga att Mattias är musikansvarig, han gör produktioner och slutmix. Jakob är låtskrivare, producent och A&R. Jag är A&R, releaseansvarig och VD. Vi tar in extern PR och visuella kreatörer/fotografer när det behövs. Sen gäller det att försöka effektivisera så mycket som möjligt, vi kan t.ex. inte göra nya plåtningar inför varje release utan snarare satsa på att få ut så mycket innehåll som möjligt från varje tillfälle.  Vi kör distribution via Ingrooves vilket har fungerat otroligt bra, vi har ett grymt samarbete.

Ni har hunnit med många releaser under det första verksamhetsåret – berätta!

– En kombination av hårt jobb, passion och korta beslutsvägar. Vi älskar att vara i studion alla tre. Nu har vi lyxen att ha en lokal med två studios och ett kontor och vi är där så ofta vi kan och kör. Från låtidé till färdig produkt så kan vägen vara väldigt kort då vi inte måste invänta ett OK från någon annan. Sen kräver ju självklart vissa projekt mycket mer tid än andra.

Nu har ni även fått med en artist i Melodifestivalen 2023 – Rejhan. Vad kan du berätta om låten och artisten?

– Rejhan är speciell. Han har en unik ton och självklarhet i sitt uttryck som inte många 16-åringar har. Han har otrolig potential samtidigt som det gäller att skynda långsamt och se till att han har kul och mår bra. Det är fantastiskt att få släppa sin debutsingel i Mello men för oss är det här början på en lång resa, vi jobbar för fullt med kommande låtar just nu. Haunted är en jättefin ballad som vi skrivit tillsammans med en av våra artister Ronia.

Christel Valsinger