Nyheter 1 december 2022

Spotify-trender 2022

I samband med releasen av Wrapped, har Spotify också avslöjat en hel del information kring svenskarnas musikkonsumtion under 2022, och vilka trender som har varit tydliga under året.

I Sverige har lyssnandet på svensk musik ökat med sju procent sedan föregående år. Åtta av landets tio mest streamade artister sjunger på svenska, sex av dessa inom genren hiphop. Einár är den artist som har streamats mest, följt av Hov1.

Den mest streamade låten, Bolagets singel “Kan Inte Gå” har fått över 30 miljoner streams på Spotify i Sverige under året, bl.a. drivet av Spotifys nya spellista “30km/h” som skapades tidigare i år för att samla låtar inom den snabbt växande genren epadunk.

Trots att epadunken fått sitt genombrott, är pop fortsatt den mest spelade musikgenren i Sverige 2022, och Veronica Maggio är årets mest streamade kvinnliga artist.

Tidigare i år slog hon rekord på Spotify som den första artisten någonsin att nå en miljard streams med en låtkatalog helt på svenska (Håkan Hellström har också följt upp med över en miljard strömmar under året).

Vaggvisor fortsätter vara en populär kategori hos många föräldrar som gärna sätter visorna på repeat när barnen ska sova. “Babblarnas vaggvisa” är den mest spelade vaggvisan. På plats två kommer Humlan Djojj med “Djurens vaggvisa”.

Melodifestivalen fortsätter ha stor betydelse för svenskarnas musikkonsumtion, flera av tävlingens bidrag har fortsatt att streamas stadigt under 2022. Cornelia Jakobs vinnarlåt “Hold Me Closer” och Medinas bidrag “In i dimman” syns på plats sju respektive åtta på listan över landets mest spelade låtar.

Kompletta listor finns att se här.

Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, säger:

– Spotify Wrapped fångar årets trender inom musik och podd, både i Sverige och globalt. Under 2022 har vi lärt känna en helt ny musikgenre och det har blivit uppenbart hur snabbt både nya och äldre artister kan nå en bred publik. I början av året var det inte många som pratade om epadunk och ännu färre som kände till Bolaget, men nu har de fyra killarna från Falun årets mest streamade låt i Sverige. Och vem kunde ana att Kate Bush 37 år gamla hit skulle ta sig in på globala topp 10.

Fler trender och listor finns att se på https://newsroom.spotify.com/2022-wrapped.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se