Nyheter 20 november 2022

4 SNABBA: Anders Nicklasson på True Temparement

Vad är det som gör att Steve Vai, Brian May från Queen, IA Eklund, Vivian Campbell och ett hundratal andra världskända gitarrister söker sig till Trollhättan? Ett svenskt företag som löst en fyra tusen år gammal gåta, hur du får en gitarr att stämma perfekt över hela greppbrädan.

Musikskapande och musikproduktion har alltid varit relaterad till den befintliga teknologin i samhället. Datorer och digital teknik har självklart fått stor betydelse under de senaste årtiondena, men fortfarande finns en teknikutveckling relaterad till instrument som är intressant att följa.

Med hjälp av samma CNC-teknik som används inom rymd- och flygplansindustrin är True Temparement i Trollhättan på väg att bygga upp en av de mest avancerade gitarrfabrikerna i världen, som också siktar på att flytta stora delar av gitarrproduktionen från Asien till Sverige.

MI ställde fyra snabba till Anders Nicklasson.

Vem är Anders Nicklasson?

– Jag är styrelseledamot i True Temperament. Innan dess drev jag Svensk Musik i 25 år, men har även skapat Motörheadphönes, ett hörlursvarumärke, tillsammans med Motörhead m.m.

Vad är True Temperament, och vilka kunder har ni?

– Vi är ett företag som har patent på nästa generations band för gitarrer och basar. Med våra True Temperament-band får vi gitarrer och basar att stämma över hela halsen, något de inte gör med raka band. Dessa band måste tillverkas med väldigt hög precision, vilket har fått oss att bygga upp en högteknologisk gitarrfabrik i Trollhättan. Vi producerar idag kompletta instrument.

– Bland våra kunder hittar du Steve Vai, Brian May, Vivian Campbell (Def Leppard), Nuno Bettencourt (Extreme), Henrik Linder (Dirty Loops), Per Nilsson (Scar Symmetry), IA Eklund (Freak Kitchen), plus 100 andra av världens bästa gitarrister.

Berätta mer om tekniken bakom True Temperament.

– Bandade instrument, som gitarrer och basar, är en kompromiss som vi lärt oss leva med. Det finns många toner och harmonier som inte stämmer. Vi har lärt oss undvika vissa toner eller att kompensera. Vi på True Temperament har löst denna fyra tusen år gamla problematik genom att skapa en tempererad greppbräda genom att ändra positionerna för varje ton.

Om du får titta 5 – 10 år in i framtiden, vart befinner sig True Temperament och gitarrtekniken då?

– True Temperament kommer vara en given standard inom gitarr och basvärlden: De flesta kända gitarrvarumärken kommer erbjuda en eller flera TT modeller. På köpet har vi tagit hem gitarrproduktion från Asien till Sverige, första gången någonsin. Vi har även satt hållbarhet på agendan bland musiker. Ett intressant fenomen är att de flesta musiker anser att hållbarhet är av yttersta vikt, men nästan ingen reflekterar under vilka förhållanden och med vilka material som deras instrument är tillverkade.

Mer information finns på www.truetemperament.com.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se