Nyheter 15 november 2022

IN MEMORIAM Sven-Bertil Taube

Hommage till en artist som var långt mer än en mångsysslare.

Musikindustrin skriver relativt sällan in memoriam om artister som går bort. Vi har vårt fokus på branschpersoner och i synnerhet kända artister minns trots allt i många medier. Men det finns nödvändiga undantag. Sven-Bertil Taube är definitivt ett sådant.

Det har skrivits åtskilligt uppskattande sedan Taube i helgen lämnade jordelivet vid 87. Det har skrivits om hans mångsysslande från 1950-talet och framåt. Om hans roll som arvtagare av traditionen Taube. Om honom som den siste gentlemannen.

Men det finns en aspekt på Sven-Bertil Taube där det går att tillägga hyllningar. Aspekten Sven-Bertil som skivartist. Det är talande för hans vikt att han i princip omfamnade konstarten albumutgivning i Sverige.

När Sven-Bertil på 1950-talet kom fram som Segovia-skolad gitarrist och vissångare blev han en av de allra första i populärmusiken att tänka i albumformatet. Redan 1954 gav han ut sin första LP. Vid en tid när det annars var singlar som gällde. Hans Bellman-platta från 1960 hjälpte sedan avgörande till för att trigga igång den visvåg som sedan svepte över landet under 60-talet. Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström var bara två av många unga trubadurer som lärde av Sven-Bertil och dennes nära vän Olle Adolphson.

Fred Åkerström, av många ansedd som den största Bellman-tolkaren genom tiderna, berättade i många intervjuer om hur Sven-Bertils version av Bellman inspirerade honom att också testa Carl Michael. Sven-Bertil hade plockat ut Bellman ur dom förnäma salongerna och den radikale Fred tog arvet vidare.

Det är typiskt att Sven-Bertil långt senare var med om att ta i mål albumtänket som vi känt det. De produktioner med Taube som Peter Nordahl och Johannes Sjöberg gjorde för Universal Music är också några av de senaste albumen i gammal god stil. Mycket rättvist blev Hommage 2015 Grammisbelönad och därmed Taubes tredje Grammis under karriären.

Jag intervjuade Sven-Bertil tidigt i år med koppling till just Fred Åkerström. Det blev kortfattad historia mestadels via hans hustru, det märktes hur gammal han blivit. Men han ansträngde sig och visade enorm respekt för ämnet.

Sven-Bertil Taube uppfyllde alla förväntningar som gentleman. Vila i frid.

Lars Nylin