Nyheter 16 september 2022

4 SNABBA: Johan Hirvi från Songsay

Kommer en ny musikapp från Sverige bli nästa stora globala fenomen? Om man får tro investeraren Lena Apler på TV-programmet Draknästet så finns det god chans, appen Songsay fick förra veckan den största individuella investeringen någonsin i programmet.

I takt med att nya appar och teknologier har introducerats på marknaden, har också vårt sätt att kommunicera med varandra förändrats. Från de första rudimentära sms-en till emotikoner som :-), till emojis, giffar och animerade bilder.

Songsay vill ta det ett steg till, genom att introducera musik och lyrics som ett slags förstärkt emoji.

I Draknästet förra veckan fick de Lena Apler att öppna plånboken rejält, hon petade in 3,5 miljoner kronor till en värdering om 50 miljoner.

Hon säger:

– Songsay har hittat en ny spännande lösning, att skicka meddelanden genom en sångstrof. Att
låna andras poesi och toner kan vara enklare ibland! Att förstärka budskap och kommunicera med bilder och ljud är globalt. Jag tror därför att Songsay har stora möjligheter att lyckas internationellt.

I appen, eller i andra appar där funktionen finns implementerad, kan man skriva in något och sedan hitta ett litet klipp från en musikvideo och låttext som motsvarar det hela, som man sedan skickar som SMS, eller som länk eller direkt i andra appar, och mottagaren ser och kan direkt spela upp ”musik-emojin”.

MI passade på att ställa fyra snabba till Johan Hirvi, grundare och VD, som kanske mest är känd som medlem i Panetoz sedan 20 år tillbaka.

Vad är Songsay?

– En app och en sökmotor för att ersätta textmeddelanden med korta kända musik-klipp som sjunger det åt dig med alla känslor det innebär. Ett naturligt nästa steg från emojis och giffar med fler dimensioner som kan uttrycka så mycket mer.

Vilka är ni som står bakom?

– Johan Hirvi, civilingenjör från KTH och medlem i Panetoz är VD och grundare. Ledningen utgörs också av de andra delägarna Michael Ring, programmerare och guldägget-vinnare samt Haymanot Wachtmeister, toppjurist med framgångsrik forskarkarriär.

Hur ser samarbetet med rättighetshavare i branschen ut?

– Vi för diskussioner med samtliga majorskivbolag och har ett ok från STIM i Sverige. Rättighetshavarna har sett vad Spotify, TikTok och andra har gjort för branschen och är generellt väldigt positiva till startups. Jag representerar också själv samtliga sidor som en del i Panetoz och ser förstås fördelarna med att fans på eget initiativ delar musik till sina vänner och potentiellt skapar nya fans.

Var är Songsay år 2025, om ni får drömma lite?

– Då är vi en självklar integrerad del av samtliga meddelandeplattformar. Att kommunicera online utan Songsay skulle kännas som att titta på en film utan musik.

Songsay finns att ladda ned på www.songsay.com.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se