Nyheter 18 augusti 2022

Musik och bildning när Östersjöfestivalen sjösätts för tjugonde gången

Östersjöfestivalen har sedan starten 2003 blivit en av norra Europas främsta festivaler för klassisk musik, men också en plattform för scensamtal om hållbarhet och miljö med Östersjön i fokus. Årgång nummer 20 sjösätts 25 augusti.

När den tjugoårsjubilerande festivalen startar nästa vecka möts en rad välkända experter och inspiratörer för samtal om Östersjön med avstamp i bildningens betydelse för en hållbar utveckling. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören gästas av några av den klassiska musikens största stjärnor: Esa-Pekka Salonen, Nina Stemme, Víkingur Ólafsson, Gidon Kremer, Pekka Kuusisto och Sveriges Radios Symfoniorkesters egen Malin Broman.

-Att koncentrerat lyssna på musik ger oss en viktig frizon och förståelse av världen. Det skapar möten mellan människor som kan leda till ett vidare samtal. Det ger oss möjlighet att känna, tänka och reflektera. Jag är både stolt och förväntansfull inför årets festival och att vi under 20 års tid har arrangerat en mötesplats för dessa viktiga upplevelser och samtal, säger Esa-Pekka Salonen, dirigent och medgrundare av Östersjöfestivalen.

-Vi vill med årets Östersjöfestival särskilt belysa bildningens betydelse för ett öppet, hållbart och demokratiskt samhälle. Det är ett samhälle som har plats för olika åsikter och visar respekt för olika perspektiv, med en strävan efter gemensam kunskap. Östersjöfestivalen med sina konserter är en plattform där dessa frågor ges utrymme att diskuteras, säger Staffan Becker, konserthuschef på Berwaldhallen.

 

Program, Östersjöfestivalen 2022

25 augusti – 3 september 2022 i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen

 

Torsdag 25 augusti, Berwaldhallen – FESTIVALPREMIÄR i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan Victoria

18.00 Scensamtal: Östersjön – därför ska vi bry oss!

Inleds med en nyskriven fanfar av Anders Hillborg till Östersjöfestivalens tjugoårsjubileum.

Samtalsdeltagare är är Olle Torpman (postdoktor i klimaträttvisa vid Institutet för framtidsstudier), Mattias Finndin(WWF Sweden Youth), Zahra Kalantari (föreståndare för KTH Vattencentrum), Peter Norman (ordf. Havsfondens förvaltningsbolag Entropics, ordf. Kungliga Musikhögskolan, Sveriges f.d. finansmarknadsminister) samt Jonathan Lindström (arkeolog och författare). Samtalsledare: Karin Zilliacus. Samtalet ges på svenska.

 

19.30 Konsert: MALIN BROMAN & PEKKA KUUSISTO

Kammarkonsert med musik från Östersjöländerna. Musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Malin Broman och med världsviolinisten Pekka Kuusisto. P2s Johan Korsell och Sara Norling agerar ciceroner.

 

Fredag 26 augusti, Berwaldhallen

19.00 Konsert: GIDON KREMER OCH KREMERATA BALTICA

En afton med den Grammy-vinnande ensemblen Kremerata Baltica och dess ledare Gidon Kremer. Musik av Arvo Pärt och flera baltiska tonsättare, samt Schuberts ”Winterreise” i nya arrangemang för violin och stråkorkester står på programmet.

 

Lördag 27 augusti, Berwaldhallen

19.00 Konsert: SILENT EARTH

Rachmaninovs mäktiga andra symfoni och Sverigepremiären för Karin Rehnqvists ”Silent Earth”. Med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och stjärndirigenten Dima Slobodeniouk.

 

Söndag 28 augusti, Berwaldhallen

19.00 Konsert: VÍKINGUR ÓLAFSSON & MOZART

Den isländske pianisten Víkingur Ólafsson är tillbaka i Berwaldhallen i en solorecital med tolkningar av Mozart och dennes samtida tonsättarkollegor Galuppi, Cimarosa och C. P. E. Bach.

 

Måndag 29 augusti, Folkoperan

18:00 Scensamtal: Vem blir männsikan utan sin trumpet?

Vad är kulturens roll i byggandet av ett hållbart samhälle? Vilka kunskaper behöver människan för att kunna bidra till ett sådant? Kan vi skapa utan kunskap – och när blir kultur = kunskap? Dessa frågor tar panelsamtalet, som anordnas av orkesterskolan El Sistema Stockholm, avstamp i. I panelen: Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket. Andreas Rosén, enhetschef El Sistema Stockholm (Kulturskolan). Fler paneldeltagare tillkommer. Moderator: Leili Falsafi. Plats: Folkoperan, Stockholm. Samtalet är ca 1 tim 15 min långt och ges på svenska. Föranmälan krävs och görs via mail till martina.graus@edu.stockholm.se. Max 40 platser.

 

Onsdag 31 augusti, Berwaldhallen

17.30 Scensamtal: Östersjöfestivalen 20 år: om musiken, miljön och mötena

Ett samtal mellan festivalens grundare Michael Tydén och Esa-Pekka Salonen, nuvarande konserthuschef Staffan Becker, historikern Carl Marklund och marinbiologen Anna Törnroos-Remes om festivalens grundidé, dess utmaningar samt framtidsutsikter. Går det att förändra klimatet med musik? Vi får höra vad som har blivit bättre i Östersjön och om utmaningar som återstår. Samtalsledare: Elna Nykänen Andersson. Samtalet sker i Berwaldhallen 17.30-18.30.

 

19.00 Konsert: ESA-PEKKA SALONEN & MAHLERS TVÅ

Östersjöfestivalen firar 20 år med en jubileumskonsert. Mahlers Symfoni nr 2 med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, hedersdirigent Esa-Pekka Salonen, sopranerna Nina Stemme och Miah Persson.

 

Torsdag 1 september, Vasamuseet

19.30 Föreläsning: Vasas skulpturprakt (Vasamuseet)

Ett samtal om skeppet Vasas skulpturprakt och synen på bildning i Sverige och Italien under 1600-talet, med historikern Anna Maria Forssberg och litteraturvetaren Stefano Fogelberg Rota.

 

20.30 Konsert: BAROCKT MED L’ARPEGGIATA (Vasamuseet)

Den franska tidig musik-ensemblen L’Arpeggiata med sin konstnärliga ledare Christina Pluhar gästar Östersjöfestivalen i en stämningsfull konsert i Vasamuseet.

 

Fredag 2 september, Berwaldhallen

17.30 Scensamtal: Hoppet lever – vägar till en hållbar framtid

Filosofiskt samtal med utgångspunkt i Höga visans poetiska texter. Om det jordiska livet i relation till den andliga världen – vilken väg ska vi egentligen välja för att leva ett hållbart och kärleksfullt liv? Med prästen och konstnären Kent Wisti, ekologen Pella Thiel, filosofen Karim Jebari och Emilia Arvidsson, författare till boken Klimatglädje. Samtalsledare: Anna Hedelius.

 

19.00 Konsert: LOVSÅNG TILL KÄRLEKEN MED RADIOKÖREN OCH PUTNINS

Ett a cappellaprogram med stora klanger tillsammans med Radiokören och chefsdirigent Kaspars Putniņš. På programmet står Daniel- Lesur: Le Cantique des Cantiques, Messiaen: Cinq Rechants, de Leeuw: Car nos vignes sont en fleurs.

 

Lördag 3 september, Berwaldhallen

Familjedag med cirkuskonserter. Med Sveriges Radios Symfoniorkester och Cirkus Cirkör.

13.00 Konsert: TRÅDAR

16.00 Konsert: GLAS

Lars Nylin

Foto Esa-Pekka Salonen, Nina Stemme och Víkingur Ólafsson. Foto: Hiroyoukilto, Neda Navaee, Ari Magg.